Bandić je Turopoljcu i partnerima omogućio 16 milijuna eura zarade?

ZARADU od 16 milijuna eura Darku Turopoljcu i njegovim partnerima, omogućio je Grad Zagreb urbaniziranjem njihovih parcela u Resniku. Oranice u Resniku, koje je grad urbanizirao, prethodno su Turopoljac i partneri kupili po cijeni od 18 do 30 eura, da bi ih naknadno prodavali za 230 eura po kvadratu, prenosi Jutarnji list.

Na taj način kupljeno je 78 tisuća četvornih metara oranica za cijenu od 2 milijuna eura.

U podjeli zarade, prema kupoprodajnim ugovorima do kojih je došao Jutarnji list, sudjeluje i čovjek koji je pretprošle subote gradonačelniku Bandiću pod noge dostavio kovčege sa 150.000 eura. Kad se javnost sa zgražanjem osvrnula na njihov postupak, Bandić i Turopoljac su sve objasnili kao "štos" i "zeku".

Prenamjenu zemljišta u Resniku iz zelene, u zonu mješovite gradnje, omogućilo je Poglavarstvo u ožujku 2006. izmjenama GUP-a. Gradskoj skupštini se sada predlaže i odluka o donošenju Urbanističkog plana uređenja Resnik II, koji se odnosi na zemljište koje su Turopoljčeva i još dvije druge tvrtke otkupile po smiješno niskim cijenama.

Prema podacima Jutarnjeg lista tvrtka Cirostratus d.o.o., u kojoj su direktori Turopoljac i Josip Šarko, otkupila je 3558 četvornih metara oranica za 18,6 eura po četvornome metru, odnosno 66.214 eura, ugovorom od 9. ožujka 2007. godine.

Drugim je ugovorom kupljena oranica površine 27.587 četvornih metara za 1,013.689 eura, odnosno 36 eura po četvornom metru, od strane tvrtke Drenovina d.o.o., u kojoj je direktor Josip Šarko. On je još u prosincu 2005., od Poglavarstva zatražio prenamjenu 18 resničkih parcela u građevinsku zonu, što mu Grad tri mjeseca kasnije i odobrio, a kupoprodajni ugovori sklopljeni su nakon te prenamjene. Dogovorena cijena prodaje iznosila je 18 milijuna eura.

Gradonačelnik Bandić i Slobodan Ljubičić uputili su i čelnike tvrtke Kraš, kao potencijalnog kupca, Turopoljcu i Šarku, piše Jutarnji list. Kraš ipak, ne samo da je odbio poslovati s njima, već je podnio i kaznenu prijavu s detaljnim opisom koja već šest mjeseci stoji u USKOK-u.

B.V.
Foto: Index

Pročitajte više