Bandić o europskim čelnicima: Ne znam tko su, niti me zanima

NAKON što su sinoć odmjerili snage pred televizijskim kamerama, jutros su se Ivo Josipović i Milan Bandić sučelili na Hrvatskom radiju. Najžučnija rasprava se vodila oko dvije teme - "crvenjenja Hrvatske" i imovine dvojice predsjedničkih kandidata. Posljednje sučeljavanje će biti održano večeras na HRT-u.

"Preko parkinga na Pantovčak"

"Nije točno da je parking u Zagrebu duplo skuplji nego u Ljubljani, nego je cijena ista. To su vam podvalili, a vi to niste provjerili. Život piše naše odluke", rekao je Bandić o iznenadnom predizbornom smanjenju cijena parkinga u Zagrebu. Bandić tvrdi kako ta odluka nije predizborni potez već "novogodišnji poklon građanima Zagreba".

Josipović: Samo Bandić vidi crvenu komunističku Hrvatsku

Josipoviću je upućeno pitanje o "crvenjenju Hrvatske" i tome zašto je izrekao tu izjavu. "Pokazivao sam izborne rezultate po županijama koje su sve bile obojene u crveno, boju koju su mi dali novinari, osim dvije, pa sam rekao da će i one biti crvene", pojasnio je Josipović, a Bandić se nadovezao kako i on voli crveno, ali i sve ostale boje te se protivi bojenju Hrvatske u crveno.

"Ja sam u crvenoj, bijeloj i plavoj Hrvatskoj", kazao je Bandić, na što mu je Josipović odgovorio da "samo on vidi tu crvenu komunističku Hrvatsku". I Bandić i Josipović imaju "isti staž" u partiji - od 80-ih su u SDP-u, pa je Josipović Bandiću koji ga je prozivao da je u SDP "službeno" ušao tek 2007. rekao kako je on "po tome crveniji od njega".

Budući da su se žestoko zakačili oko podjele Hrvatske, Josipović je Bandića upitao zašto je onda njegov logo za kampanju oštro podijeljen na crveni i plavi, na što ga je Bandić pokušao uvjeriti da na logu ima i bijele boje - "na podlozi".

"Cijenim vjeru, cijenim crkvu, to je dio tradicije", kazao je Josipović o riječima prisege "Tako mi Bog pomogao", a naveo je i kako bi, kao predsjednik, iako je agnostik, iz poštovanja prema građanima koji su ga izabrali u svečanim prilikama prisustvovao misi.

Bandić iziritiran pitanjima oko zabranjenog spota: Ne dozvolite li mi da završim, onda je najbolje da ustanem i izađem iz studija!

Pitanja oko zabranjenog predizbornog spota "Zacrvenimo Hrvatsku" u kojem je Bandić uzeo isječak Josipovićeve izjave, toliko su iziritirala Bandića koji je, vrteći se izjavama u krug, voditeljici koja ga je pokušala prekinuti zaprijetio: "Ne dozvolite li mi da završim, onda je najbolje da ustanem i izađem iz studija!".

Josipović se pozvao k Bandiću u goste kako bi dokazao da je Bandić na bratovo ime kupio još jedan stan

I oko imovine dvojice kandidata se vodila burna rasprava. Bandić je pitao Josipovića da mu pojasni kako je kao sveučilišni profesor uspio steći imovinu "veliku i za Monte Carlo". 

"Svaki dan iznosi laži, i o mojoj obitelji i o mojoj imovini. Imate moju imovinsku karticu. Za razliku od vas gospodine Bandiću koji ste lažno kupili stan na bratovo ime pa imate dva stana, novogradnje, znatno vrednije od mojih", rekao je Josipović koji kaže kako on i supruga posjeduju ukupno četiri stana, od čega su dva ona koje su punica i punac prepisali na njih radi raspodjele imovine. Da bi dokazao da je Bandić na bratovo ime kupio još jedan stan, Josipović se pozvao k Bandiću u goste: "Doći ću danas k vama u goste pa da vidimo jesu li ta dva stana spojena".

Bandić: Pješke ću u Remetinec

O navodnih 300-tinjak prijava koje su podnesene protiv njega pa su zapele u ladicama, Bandić je kazao: "Ja zadnjih 10-ak dana govorim da ću pješke u Remetinec ako postoje". Josipović je pak kazao kako se nikad protiv njega nije vodila nikakva istraga.

Bandić pokazao kako nema pojma o međunarodnom pravu: Ako Haag prihvati hrvatsku tužbu, srpska tužba automatski otpada

Povelo se pitanje protutužbe koju je Srbija protiv Hrvatske podnijela sudu u Haagu. "Hrvatska nije bombardirala ni Kragujevac ni Novi Sad pa čim sud u Haagu prihvati našu tužbu, srpska tužba otpada", kazao je Bandić i dokazao kako pojma nema o međunarodnom pravu. "To što kaže gospodin Bandić jednostavno nije točno i mi se moramo dobro pripremiti za tu tužbu", kazao je Josipović.

Bandić o europskim čelnicima: Ne znam tko su, niti me zanima

Osim što nema pojma o stranim jezicima, Bandić je pokazao i zavidno neznanje po pitanju imena europskih čelnika. Na pitanje tko su predsjednici Europske unije i Europske komisije, Bandić je odgovorio: "Ne znam, niti me zanima". Josipović je znao odgovor na to pitanje, ali ni jedan od kandidata nije znao što je OTAN (francuski naziv za NATO, op.a.).

"Za gospodarske savjetnike bih uzeo neovisne stručnjake, a ne stranačke ljude", naveo je Josipović. "Ja to ne bih dijelio na stranačke i nestranačke ljude. Mislim da predsjednik oko sebe treba okupiti najstručnije i najkompetentnije ljude", kazao je Bandić, kojem će, domogne li se Pantovčaka, jedan od savjetnika biti donedavni stranački kolega, SDP-ovac Ljubo Jurčić.

Pročitajte više