Bandić održao presicu: Nisam jeo od jučer ništa da mogu zakopčati sako pred vama

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

ZAGREBAČKI gradonačelnik Milan Bandić, održao je danas redovnu pressicu za medije. Novinari su ga ispitivali o GUP-u i o izboru ravnatelja u Srebrnjaku. 

Jedno od pitanja bilo je o usvajanju GUP-a

"U ovoj Hrvatskoj nitko neće raditi svoj posao, nego žele raditi moj. Mi smo tu svjetski prvaci. Zamislite rečenicu, lupio sam pečat, dao sam dozvolu, ali pozivam da se ne glasa za GUP", rekao je Bandić.

“Što je više kleveta i laži, Bandić nam je miliji i draži”, dodao je.

Bandić za Srebrnjak želi dva direktora

Uslijedilo je pitanje o izboru ravnatelja Srebrnjaka.

"Bandić nikada nije imao svojeg kandidata, pristigle su 4 prijave i jedan će biti odabran. Nađite mi jednog ravnatelja neke od institucija koji je u mojoj stranci i ja ću vas poljubiti u čelo. A vi kažete mrtvi-hladni mog. Što znači moj, pametan i kompetentan? A ja ne mogu. Tamo treba menadžer. Kada će krenuti nabolje? Kada se izmijeni zakon. Kada ćemo moći birati dva ravnatelja, jednog menadžera i jednog medicinskog", rekao je.

Snijeg na Cmroku radit će i sljedeći tjedan

Uslijedilo je i pitanje o snijegu na Cmroku na plus petnaest stupnjeva.

"Svake godine to radimo, da zagrebačkim kikićima omogućimo sanjkalište. Ove godine se desio temperaturni šok koji, uključite kamere, čak ni Bandić nije mogao predvidjeti. Čak ni ja. Budući da će sljedeći tjedan biti hladnije, napravit ćemo snijeg i ostaviti ga do subote da se klinci sanjkaju i zahvaliti svima koji su sudjelovali", rekao je.

"Nijedan grad u Hrvatskoj nema što ima Grad Zagreb"

Na pitanje o odvozu otpada rekao je kako nijedan grad nema u Hrvatskoj ono što ima Zagreb.

"Je li vi znate koliko mi struje proizvodimo na Jakuševcu? Što proizvode Rijeka, Split i Osijek? Ništa. Znate li koliko mi otpada odvajamo? Nije to dragi Bog napravio. To smo sve mi napravili. Imaju li Osijek, Split i Rijeka najmoderniji pročišćavač otpadnih voda u ovom dijelu Europe? Nemaju", rekao je. 

"Reda će na zagrebačkim ulicama biti i već ga ima. Ja to osobno koordiniram. Dat ću zadnji atom snage da status grada Zagreba bude ispred svih drugih u Hrvatskoj", rekao je. 

"Naše su oči uprte u Švicarsku, želim biti Švicarac"

Za odluku Ustavnog suda o suspenziji poskupljenja cijene odvoza otpada je Sudu zahvalio rekavši kako je tako Ustavni sud Gradu dao priliku da neke stvari još malo doradi.

"Cijena fiksnog i varijabilnog dijela će biti kunu manja nego u Splitu, Osijeku i Rijeci bez obzira na kante, vrećice, pročišćivače i zelene otoke. Mi se nemamo s kim uspoređivati, naše oči su uprte u Švicarsku. Želim biti Švicarac, da svom susjedu koji trpa u moju kantu kažem sorry. Ili da ugostiteljski objekti trpaju u kante građana. I znate koliko smo naplatili kazni zadnja dva mjeseca? 2.500. A kako, neću vam otkrivati", rekao je.

"Neće nama građane oštećivati na račune lupeža i švercera. Oni koji žele ušićariti, moramo ih koordinirati. Ja sam koordinator za čistoću grada i sve što ne valja ja sam kriv. U novinama sam već dugo kriv, ali sada preuzimam odgovornost. Mislim da je to problem grada broj jedan koji moramo riješiti, a najteže je promijeniti navike. Ja apeliram na vašu savjest, vjerujem da vi to radite (odvajanje otpada). One koji ne rade i koji od 1. ožujka donesu odvojeno na reciklažno dvorište dobit će markicu i dobijat će manju cijenu naknade", rekao je.

Kritizirao vlade

Kritizirao je u svom govoru i vlade govoreći kako svi idu iz vlade u vladu.

"Sjaši Kurta da uzjaši Murta. I tako 27 godina. I to sa 17 posto proračuna Grada Zagreba. Vidi, bogati", rekao je.

Vjeruje li Plenkoviću?

Postavljeno mu je i pitanje vjeruje li Plenkoviću oko izglasavanja GUP-a.

“Ja vjerujem premijeru Plenkoviću kao razumnom čovjeku. Dok me ne uvjeri u suprotno. Ja mu vjerujem. Okej”, rekao je i dodao da on ne može utjecati na to hoće li netko biti bolestan za vrijeme izglasavanja GUP-a.

Govorio o nekretninama

Potom je počeo nepovezano komentirati.

"Meni je lakše kada kažem istinu. Moj jedini argument je istina. Možda se nekome ne sviđa moj stil, ali ja sam takav. Ja već imam četiri ljubavnice, četvero djece... imovine koja nije na meni, ali je moja. Pa dajte, recite mi gdje je to da uselim. To je apsurd", rekao je.

"Gdje bi ja trebao spavati? U straćari? Da iselim iz grada? I onda kaže Bandić prepisao na suprugu. A svakako je pola njeno. I logično je da kad je novac dobila od mame i babe, da ja kažem platila si, to je tvoje", dodao je.

"Nisam jeo od jučer ništa da mogu zakopčati sako pred vama. Čak sam i o tome mislio", rekao je Bandić.

Pročitajte više