Bandić: Onaj tko dovodi u pitanje antifašizam nije prijatelj Hrvatske

Foto: FAH

DANAS je u emisiji Novi dan na N1 gostovao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Bandić se osvrnuo na prosvjede koji su najavljeni danas, a među kojima je i onaj da Trg maršala Tita zadrži to ime. Građanima je uputio poruku za Dan antifašističke borbe.

"Poruka je, da ako je to tema, a očito nekima jest, iako ja mislim da to nije tema. Ako jest, onda je toliko ispolitizirana, kontroverzna da jedini pravorijek mogu dati građani Zagreba. Govorim isto što i prije. Mislim da totalitarni sustavi dižu spomenike i daju imena ulica i trgova živim ljudima. To nigdje u demokratskom svijetu nije tako. Ako se to mijenja neka građani odluče o tome i daju ime", kazao je.

Sretan sam zbog današnjeg dana kao istinski hrvatski antifašist, socijaldemokrat, čovjek koji okuplja sve na čemu se temelji hrvatska država - hrvatske ljevice, nauka Stjepana Radića, ideja Ante Starčevića...

Onaj tko dovodi u pitanje antifašizam nije prijatelj Hrvatske

Sve se može spojiti. Svatko u Hrvatskoj, bez obzira kako se zvao, tko dovodi u pitanje doprinos antifašizma nije prijatelj Hrvatske - ili ne razumije ili to radi namjerno. Onaj tko dovodi u pitanje "točku na i" -  hrvatske branitelje i prvog predsjednika doktora Franju Tuđmana, nije prijatelj Hrvatske. Ili to radi namjerno ili ne razumije.

To su dvije ishodišne točke stvaranja Hrvatske. Da nije bilo ZAVNOH-a i antifašista ne bi bilo ustava 1974., a mi se 1990. ne bismo imali od koga razdružiti. Oko toga nema mucanja i mora se biti precizan do bola. Danas sam tužan, vidio sam sedam, osam vijenaca na grobu prvog predsjednika, a na grobnici Narodnih heroja samo dva", rekao je, a odgovorio je i na pitanje o tome je li tužan što danas u Brezovici neće biti nikoga iz državnog vrha.

"To je Hrvatska, raspolućena, podijeljena. Da se digne prvi predsjednik i branitelji, opet bi legao u grob od tuge. Dolazi li netko ili ne dolazi, znam da ja 17 godina dolazim i da govorim isto. Oni kalkuliraju, ja nemam oko čega, a najmanje oko onoga što je suština stvaranja suverene i demokratske Hrvatske. Ja sam bio i ostao u svoj. Imam uzora u majci i dragom Bogu, drugog uzora nemam. Naučio sam nešto od Radića, Starčevića, Račana... Od svih ponešto. Ali ove se temelje ne smije dovesti u pitanje", naglasio je.

Pročitajte više