ISTRAGA ZBOG SUKOBA INTERESA Hanžeković Bandiću platio jamčevinu, a ovaj mu osigurao poslove

Foto: FAH

POVJERENSTVO za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića smatrajući da bi mogao biti u sukobu interesa zbog angažmana odvjetničkog društva Hanžeković koje mu je platilo jamstvo za izlazak na slobodu od 15 milijuna kuna. 

Odluka o pokretanju postupka protiv Bandića donesena je 29. studenog, na dan kada je donesena presuda čelnicima Herceg-Bosne i samoubojstva Slobodana Praljka, pa je izostao interes javnosti za ovaj, potencijalno vrlo ozbiljan sukob interesa.

Zagrebački gradonačelnik je 19. rujna 2014. osobno potpisivao odluku o odabiru odvjetničkog društva Hanžeković i partneri za Zagrebački holding, Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo, Vodoopskrbu i odvodnju i Gradsku plinaru Zagreb-Opskrba. Sam ugovor o sklapanju pravnih usluga je umjesto njega potpisala Sandra Švaljek - 20. listopada, jer je gradonačelnik bio uhapšen u velikoj akciji policije i Uskoka zbog sumnje na korupciju.

Jamstvo predstavlja životnu uslugu i stvara osjećaj zavisnosti

Mjesec dana kasnije odvjetničko društvo Hanžeković platilo je jamstvo od 15 milijuna kuna čime je Bandić pušten na slobodu. "Time je dužnosnik nedvojbeno ostvario korist da se u tijeku daljnjeg kaznenog postupka brani sa slobode. To pravo nema svoj tržišni, novčani ekvivalent, niti se može procijeniti njegova novčana vrijednost, već dano jamstvo predstavlja svojevrsnu životnu uslugu koja nedvojbeno može kod onoga za koga je dana stvoriti odnos zavisnosti i osjećaja obaveze prema uplatitelju jamstva. Uplatom jamstva od strane odvjetničkog društva Hanžeković i partneri za dužnosnika Milana Bandića, dužnosnik i navedeno odvjetničko društvo postali su interesno povezane osobe", navodi se o odluci povjerenstva o pokretanju postupka.

U trenutku uplate jamstva odvjetničko društvo u vlasništvu Marijana Hanžekovića već se nalazilo u poslovnom odnosu s Gradom Zagrebom, pa je dužnosnik - upozoravaju u povjerenstvu kojeg vodi Dalija Orešković, trebao prednost dati zaštiti javnih interesa i otkloniti Hanžekovićevu životnu uslugu.

Nakon što je stvoren odnos zavisnosti o Hanžekoviću, gradonačelnik je donio odluke od kojih je imala koristi Hanza media, medijska tvrtka u vlasništvu istog odvjetnika. Ali je i produbio poslove s odvjetničkom tvrtkom.

Naime, svake godine Grad Zagreb, Holding i njegove podružnice potpisuju nove ugovore o pravnom zastupanju s Hanžekovićem, pa tako i 2015. i 2016. godine, dakle nakon što je konzumirao slobodu zahvaljujući Hanžekovićevim 15 milijuna kuna. Koliko je za odvjetnika Bandić pak bio unosan pokazuje činjenica da je 2007. Grad Zagreb imao 62 odvjetnika među kojima je bio i Hanžeković - no 2014. godine, uoči pritvora, Grad Zagreb sklapa ugovor ne samo za sebe nego i za sva gradska društva tako da je odabrao samo Hanžekovića.

Bandić financirao izdanje Hanza medije

Profitirao je i Hanžekovićev medijski biznis. U svibnju 2016. godine Turistička zajednica Grada Zagreba (TZGZ) financirala je s 390.000 kuna trinaest brojeva Zagreb Timesa, kojeg izdaje Hanžekovićeva medijska kuća, i to od novca koji je bio namijenjen za održavanje Snježne kraljice. Odluka je donesena na sjednici na kojoj Bandić, koji je po svom položaju predsjednik TZGZ-a, nije bio prisutan. Međutim, Bandić je nakon toga u srpnju 2016. godine osobno potpisao isplatu 360.000 kuna za financiranje Zagreb Timesa.

Dalija Orešković, kojoj u veljači istječe mandat, ovaj je postupak otvorila temeljem saznanja do kojih je povjerenstvo došli u ranijim predmetima oko Bandića, a ne preko anonimne prijave. Prema argumentima koje iznosi u prijavi, vrlo je izgledno da bi gradonačelnik još jednom mogao biti kažnjen, nakon što mu je već povjerenstvo odrezalo kaznu od 40.000 kuna jer je primio 12 milijuna kuna nakon što su predsjednički izbori davno bili završili.

Pročitajte više