Bandićev kum si zida vilu trokatnicu - 8,5 puta manje luksuznu od montažnog WC-a

KUMOVI Milani - Penava i Bandić, posluju uspješno već godinama, a da Penavina građevinska tvrtka Tigra zna izgraditi i jeftinije kvadrate od onih koje radi u pogodbama sa Gradom Zagrebom, pokazao je izgradnjom atraktivne vile u šumi Jelenovac.

Naime, trokatnica koju gradi na parceli od 750 četvornih metara u Šercarovoj ulici koštat će samo osam milijuna kuna. Pokušali smo doći do točne površine objekta kako bi operacijom dijeljenja cijene sa površinom objekta došli do cijene kvadrata, no čini se da je kvadratura vile na Jelenovcu strogo čuvana tajna.

"Imaju sve potrebne dozvole, a kako ih je izdao Grad, molila bih vas da se za tu informaciju obratite njima", kaže glasnogovornica Ministarstva Kata Gojević. Upitali smo pročelnika Gradskog ureda za izgradnju koliko kvadrata ima ta vila.

"Ali, srećom, pravna država funkcionira!"

"I da nas onda građanin tuži ako vam odam informaciju? Ne možemo vam mi to. Mi samo vodimo računa da je sve napravljeno po zakonu, a u ovom slučaju jest", kaže pročelnik Jelavić. Kada smo spomenuli čarobnu riječ "transparentnost", s obzirom da se radi o "građaninu" koji je gradonačelnikov kum i izvođač radova na mnogim skupim kvadratima u Gradu Zagrebu, zagrmio je:

"Vi uništavate sve projekte u ovom gradu! Vaša je percepcija da su ti radovi precijenjeni. Da je po vašem, polovica bi ljudi bila u zatvoru. Ali srećom, pravna država funkcionira!", opjevava Jelavić vladavinu prava u Hrvatskoj. U redu. Za kvadraturu smo tada upitali izvođača, Tigru d.o.o.

"Tigra ne radi ništa u šumi Jelenovac, da gradi, znala bih", kaže naposljetku naša anonimna sugovornica iz Tigrinog računovodstva. Ali, u Gradu i Ministarstvu kažu da je Tigra sagradila vilu u Jelenovcu, trokatnicu štoviše.

"Ma iznenadiš se šta svašta mediji napišu, ja vam zbilja ne znam ni o kakvoj vili, a radim u računovodstvu. Najbolje da nazovete šefa u ponedjeljak? Vila? Hahaha", smije se sugovornica iz Tigre. No, recimo da u katastru i na terenu postoji ta građevina, a i Gojevićka i Jelavić su potvrdili da je zbilja tamo, pa ćemo zanemariti ovo poricanje.

Od oka - 10 tisuća po kvadratu

Dakle, ako je građena po zakonu kako kaže Jelavić, a koji propisuje da se može izgraditi na jednoj trećini parcele navedene u katastru - dakle 250 kvadrata i ako se uzme u obzir da investitor uvijek ide na maksimalnu kvadraturu, onda možemo procijeniti da je stambena površina trokatnice oko 750 do 800 kvadrata. Ako se uzme da je točna procjena agencija za prodaju nekretnina koje građevinu od oka procijenila na osam milijuna kuna, onda kvadrat Penavine vile košta oko 10 tisuća kuna, iliti nešto oko 1.350 kvadrata.

To je prava sitnica u odnosu na kvadrat ZET-ove kućice na Črnomercu koštao je oko 42 tisuće kuna, odnosno oko 5700 eura, na kvadrat WC-a na okretištima u Dubravi i Dupcu (11,6 tisuća eura iliti 86 tisuća kuna) gdje je Penava postavljao zahodske školjke i opremao interijer za ukupno 600 tisuća kuna.

Prava je to sitnica i u usporedbi sa obnovom tramvajskog stajališta na Gupčevoj zvijezdi koji je Penava naplatio Zagrebu 640 tisuća kuna iliti 43.631 tisuće kuna po kvadratu, dakle opet negdje oko 5900 eura. Sjetimo se i da su Bandića i Penavu prijavili Državnom odvjetništvu i zbog obnove "monumentalnog" drvenog paviljona na Tuškancu čija je obnova koštala 2,1 milijun kuna.

Jelavić: Radi se o bruto površini od 590 metara kvadratnih

Poslijepodne se po pitanju izgradnje u ulici A. Šercera službeno oglasio i Gradski ured za izgradnju u kojemu tvrde da je objekt manji od 800 stambenih kvadrata. Građevinska je dozvola, navode, izdana u kolovozu 2005. godine, "za gradnju stambene građevine s tri stambene jedinice, visine podrum, prizemlje, kat i potkrovlje, građevinske bruto površine oko 590 metara kvadratnih, na katastarskoj čestici broj 616/4 k.o. Črnomerec, u Zagrebu, Šercerova bb."

"Prema odredbama Zakona o gradnji, kao materijalnog propisa na kojemu se temelji predmetna građevinska dozvola, pravo uvida u glavni projekt imaju samo stranke, odnosno vlasnici i nositelji drugih stvarnih prava na neposredno priležećim nekretninama. Slijedom navedenoga, davanje na uvid osobama koje se ne smatraju strankama bilo bi protivno zakonskim propisima. Uz navedeno, za utvrditi je da je pravo raspolaganja projektom ima projektant, odnosno investitor, ovisno o njihovim međusobno ugovorenim odnosima", napominje Jelavić u svom dopisu.

Ana Benačić
Foto: Saša Midžor Sučić (Cropix)/Index/Novi list

Pročitajte više