Bandićev tjelohranitelj nakon njegove smrti prodaje sporno imanje za 300.000 eura

DVA mjeseca nakon smrti višestrukog optuženika i gradonačelnika Zagreba njegov bivši tjelohranitelj i suradnik Robert Ljutić prodaje luksuzno imanje na obroncima Medvednice. 

"Bajkovito imanje na obroncima Medvednice"

Imanje je oglasila jedna od agencija za nekretnine, a oglas su naslovili "Bajkovito imanje na obroncima Medvednice". 

"U ulici Gorščica, Markuševec, prodajemo posebno uređeno imanje - starinsku kuću sagrađenu 2008. godine kao rekonstrukciju kuće u kojoj je bio prvi zagrebački mlin. Funkcionalni mlin je i dalje u kući. Kuća se sastoji od dnevnog prostora , kuhinje, mlina i gostinjskog toaleta u prizemlju, a spavaći dio i kupaonica s tušem su na katu. U podrumu se nalazi vinski podrum. Kroz samo imanje protječe potok, tako da je napravljeno i jezerce uz kojeg se nalazi velika sjenica sa stolom za 12 osoba i roštiljem, krušnom peći i običnom pećnicom. Također, uz te sadržaje napravljena je i vanjska kuhinja i dovedena voda. Sjenica je opremljena roletama na motore, tako da se, po potrebi, mogu spuštati strane i tako se zakloniti od vjetra i/ili sunca", navodi se u oglasu.

2100 kvadrata, šetnica, klupice, boćalište..

Dodaje se kako se cijelo imanje prostire na 2100 metara kvadratnih, da ima malu šetnicu, klupice, boćalište, a ispred kuće je parking za nekoliko automobila.

"Dođite i razgledajte!" poziva se zainteresirane. 

Kontroverze sa zemljištem koje je kupio Ljutić i izgradio imanje

Razgledao je, tada još samo zemljište, Bandićev prijatelj i tjelohranitelj još 2008. godine. I ne samo da ga je razgledao, zemljište na Markuševcu površine više od 2000 metara kupio je iste godine za 100.000 eura. Platio je u kešu. Izjavljivao je kako je do tog novca došao od prodaje stana te obiteljskog zemljišta u Šestinama. 

Nakon što je Ljutić u travnju 2008. kupio zemljište za 100.000 eura, to je područje, umjesto zaštićenim dijelom Parka prirode Medvednica, proglašeno građevinskom zonom, što je povećalo cijenu zemljišta i omogućilo izgradnju "bajkovitog imanja". Spekuliralo se da je Ljutić imao povlaštenu informaciju kada je kupovao zemljište. 

U kuloarima se pričalo da je imanje zapravo uvijek bilo Bandićevo, a da je Ljutić bio paravan, no ova imovina nije bila blokirana kao što je bio slučaj s tajnim stanovima. 

Ljutiću se sudi za izvlačenje novca

Županijski sud u Zagrebu 2019. godine je potvrdio optužnicu protiv Roberta Ljutića u kojoj ga tereti da se okoristio trgovanjem utjecajem i zlouporabama u gospodarskom poslovanju, odnosno da je nizom nezakonitosti "pribavljena nepripadna imovinska korist od najmanje 440.000 kuna, dok je udruga Zajednica folklornog amaterizma Grada Zagreba (ZAFAZ) oštećena za najmanje 53.200 kuna". USKOK kaže da je Ljutić zaradu podijelio s drugooptuženom Sanjom Bančević Medenicom, s kojom je novac izvlačio od ožujka 2013. do kraja siječnja 2016. Ljutić je u to vrijeme bio na nekoliko dužnosti u gradonačelnikovu uredu.

Ljutićevi suokrivljenici ranije su uglavnom osuđeni na uvjetne kazne, a Sanja Baničević Medenica na rad za opće dobro, kaznu od 50.000 kuna i povrat 220.000 kuna nezakonite dobiti.

Imao baš zemljište koje je Gradu trebalo pa ga je Bandić kupio

Bandić je u rujnu 2020. potvrdio prijedlog gradskih ureda da se njegovom bivšem tjelohranitelju Ljutiću isplati 35.813 kuna za 16 metara kvadratnih zemljišta u Ulici Dedići. 

Naime, Bandić je aktom gradonačelnika 2. rujna potvrdio prijedlog Gradskog ureda za upravljanje imovinom i Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet za otkup zemljišta u svrhu pristupa rekonstrukcije Ulice Dedići.

Oduzeta diploma

Robert Ljutić je nekoć imao i diplomu Visoke policijske škole, no 2014. godine je otkriveno da je diploma krivotvorena. Bandić je tad rekao da nije bitno tko je, da će dobiti otkaz, no unatoč tome ostao je u gradskoj upravi. 

Pročitajte više