Bandićevi ljudi su se ilegalno obogatili na Adventu. Morat će vratiti sitniš?

Foto: Screenshot film Kumek/Dario Juričan/HRCIN

JUČER je Uskok podigao optužnicu kojom Zdravka Krajinu, bivšeg vozača gradonačelnika Milana Bandića, te poduzetnika Denisa Mohenskog, kojeg još zovu i Kraljem Adventa, sumnjiči za korupciju. Sumnja se na to da su godinama davali Bandiću mito kako bi njihove firme dobile atraktivne lokacije na Adventu.

Ovom optužnicom Uskok od suda traži da Krajini oduzme 40 tisuća kuna, koje je dobio tijekom afere Advent. Postotak je to od ukupnog iznosa od 400 tisuća kuna koje je kao mito, tvrde istražitelji, za dodjelu lokacija na Adventu od Mohenskog dobio Bandić.

Bandić je, kako su priznali Krajina i Mohenski, novac uzimao od ljeta 2016., a desetak posto ostavio je Krajini. Taj iznos, prema optužnici, predstavlja nezakonito stečenu dobit te ga Uskok planira nakon presude oduzeti nekadašnjem Bandićevom vozaču. Prema zakonu, nitko ne smije zadržati korist koju je nezakonito stekao, pa će tako biti i u Krajininom slučaju.

Ovdje valja podsjetiti da je Uskok imao mogućnost tražiti i tzv. prošireno oduzimanje nezakonito stečene imovine, odnosno zahtijevati od suda da Krajini oduzme sve ono za što ne može dokazati porijeklo. Telegramovi izvori uvjeravaju da je ovakav sadržaj optužnice rezultat dogovora Krajine i Uskoka - u zamjenu za priznanje krivnje dobit će blagu kaznu i morat će vratiti manji novčani iznos.

Doduše, taj dogovor mora tek biti potpisan na sudu, no izvjesno je da će i Krajina i Mohenski iz goleme korupcijske afere izaći relativno neokrznuti, piše Telegram.

Detalji optužnice

Uskok je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv troje hrvatskih državljana (1970., 1976., 1948.) zbog počinjenja kaznenih djela davanja mita i zlouporabe položaja i ovlasti.

Prvooptuženi je Zdravko Krajina, dugogodišnji vozač bivšeg gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, drugooptuženi je poduzetnik Denis Mohenski poznat i kao Kralj Adventa, dok je trećeoptužena Elena Čeklić, službenica u gradu Zagrebu.

Kako su Krajina i Mohenski dobili atraktivne lokacije na Adventu

"Optužnicom se I. okr., dugogodišnjem osobnom vozaču i osobi od posebnog povjerenja tadašnjeg gradonačelnika Grada Zagreba, te stvarnom voditelju poslovanja dvaju trgovačkih društava, i II. okr. vlasniku trgovačkog društva i obrta za ugostiteljstvo, stavlja na teret da su se u razdoblju od kolovoza 2016. pa sve do siječnja 2020. u Zagrebu dogovorili s tadašnjim gradonačelnikom Grada Zagreba, ovlaštenim za donošenje zaključaka o dodjeli javnih površina u Gradu na korištenje poslovnim subjektima, da će im omogućiti dodjelu željenih javnih površina Grada u zakup društvima i obrtu pod njihovom kontrolom radi organizacije raznih manifestacija, i to I. okr. u zamjenu za razne protuusluge koje ne ulaze u opis njegovog radnog mjesta vozača u Gradu Zagrebu, te II. okr. u zamjenu za dio dobiti koju će njegovo društvo i obrt ostvariti od navedenih poslovnih aktivnosti", navodi Uskok.

Uskok dalje, ne navodeći identitete, opisuje kako je Bandić nalagao Čeklić, kao članici Povjerenstva za davanje u zakup javnih površina, da poduzima radnje kako bi društva i obrt pod kontrolom Krajine i Mohenskog dobili željene površine bez obzira na prijavu drugih zainteresiranih poslovnih subjekata. Čeklić je onda, navodi Uskok, u sustavu evidencija rezervirala termine na javnim površinama Grada, čime je onemogućila prijave drugih zainteresiranih podnositelja i prije nego što su zahtjevi navedenih društava prošli kroz propisanu proceduru i provjeru nadležnog gradskog tijela.

"Također je III. okr. poduzimala potrebne radnje kako bi osigurala da članovi Povjerenstva za davanje javnih površina u zakup i na drugo korištenje donesu prijedloge zaključaka da se upravo društvima I. i II. okr. te samom II. okr. dodijeli tražena javna površina na korištenje, pa je, nakon što su navedena društva i obrt formalno podnijela zahtjeve za dodjelu na korištenje javnih površina, po uputama tadašnjeg gradonačelnika nalagala drugim članovima Povjerenstva koje zahtjeve treba prihvatiti", piše Uskok. 

Povjerenstvo za davanje u zakup javnih površina potom je donosilo prijedloge zaključaka o neposrednoj dodjeli javne površine društvima Bandićevog vozača i Kralja Adventa, na temelju čega je Bandić, znajući da su navedeni prijedlozi pripremljeni na opisani način i sukladno njegovim nalozima, donosio zaključke kojima se tražena javna površina dodjeljuje na korištenje tim društvima, čime im je omogućio dobivanje na korištenje atraktivnih javnih površina Grada Zagreba.

Bandić primio 400.000 kuna mita, njegov vozač i Kralj Adventa sve priznali

Krajina je zauzvrat, kako objašnjava Uskok, službenim automobilima Grada u više navrata prevozio članove obitelji tadašnjeg gradonačelnika te je održavao njegovu vikendicu, pa i plaćao njezino čišćenje, a obavljao je i druge poslove u korist tadašnjeg gradonačelnika po njegovim nalozima, dok je Mohenski dao mito u vidu novčane naknade u sveukupnom iznosu od 400 tisuća kuna.

Bandić je od toga, navodi Uskok, svom vozaču Krajini predao najmanje 40 tisuća kuna na ime posredovanja u davanju mita koje je Bandić dobio od Mohenskog. 

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, tijekom istrage priznali su kaznena djela koja im se stavljaju na teret, dok Čeklić poriče optužbe.

Pročitajte više