BANJA LUKA: 30 PRITVORENIKA KAZNENO-POPRAVNOG ZAVODA U ŠTRAJKU GLAĐU

Ministar pravde Republike Srpske Saud Filipović službeno je u utorak potvrdio da je 30 od ukupno 72 pritvorenika u banjolučkom kaznenopopravnom zavodu Tunjice stupilo u štrajk glađu.

U priopćenju ministra objavljenom nakon njegova posjeta zatvoru kaže se da su neki od štrajkaša već mjesecima, pa i više od godinu dana u pritvoru, a da za to vrijeme uopće nisu procesuirani na sudu. U priopćenju se navodi da je glavni uzrok štrajka dužina boravka u pritvoru, a ne uvjeti života odnosno boravka u pritvoru.

Prema postojećim zakonskim propisima, najdulje se u svojstvu pritvorenika u zatvoru može boraviti do tri mjeseca, nakon čega se pritvorenik treba procesuirati ili osloboditi. Neslužbeno se iz pouzdanih izvora doznaje da u pravosuđu RS problem predstavlja manjak sudaca i da se nagomilalo dosta predmeta koji ne mogu biti na vrijeme procesuirani.

Među pritvorenicima u ovom kazneno-popravnom zavodu nalaze se ljudi pritvoreni zbog dilanja raznim opijatima, pranja novca pa do najtežih kaznenih djela pljački i ubojstava.



(Hina) xspod ybr

Pročitajte više