Bank of America nespretno otkrila gdje joj Occupy pokret nanosi najviše štete

NAKON što je "klasični" Occupy pokret doživio svojevrsni slom, jer su vlasti u svim američkim gradovima prisilno raspustile prosvjedničke kampove, američki borci za pravednije društvo fokusirali su se na još konkretnije polje - sprječavanje pljenidbe i ovrhe kuća te prisilnog iseljavanja građana koji su kasnili s otplaćivanjem hipoteke.

Iako pokret "Occupy our homes" zasad ne privlači veliku pažnju medija, isto se ne može reći i za banke, koje su u njemu vidjele veliku prijetnju. Valja napomenuti kako je upravo današnji dan odabrana kao "Day of Action", kada će prosvjednici u 25 gradova na licu mjesta onemogućavati terenske agente banaka prilikom pokušaja prisilnog iseljavanja građana i sličnih aktivnosti.

Istovremeno je vodstvo Bank of Americe svojim terenskim agentima poslalo internu email poruku u kojoj im daju naputke za ponašanje u novim izvanrednim okolnostima, "koje bi mogle imati vrlo negativan utjecaj za našu industriju". Tako se agentima sugerira da se ne upuštaju u obračun s prosvjednicima, te da prilikom izlaska na teren provjere sve napuštene nekretnine nad kojima je BAC izvršila ovrhu i pritom se uvjere da su osigurane. Osim toga sugerira im se da sve "stranke" upozore na medijsku politiku banke te da prijave sve incidente koji bi mogli imati loše medijske implikacije.


Iako je banka ovim potezom željela zaštitit svoje interese, ona je istovremeno jasno otkrila i koja je "najslabija karika u njenom sustavu", to jest gdje je Occupy pokret najviše pogađa. Jednim su potezom otkrili da ih nervoznim ne čine stotine prosvjednika koji spavaju po šatorima u parkovima velikih gradova, već prosvjednici koji ometaju glavnu "žilu kucavicu" razbijenog bankarskog sistema - ovrhu i prodaju nekretnina. Nakon što je Bank of America odao gdje je "najslabiji", logično je očekivati još više ovakvih prosvjeda.

Pročitajte više