Bankrot HRT-a neizbježan: Pretplatu smanjuju sa 80 na 60 kuna

USVOJI li se Vladin prijedlog da se pristojba za HRT prema novom zakonu smanji za 25 posto, građani će pretplatu plaćati 20 kuna manje, odnosno 60 umjesto 80 kuna. Istodobno, državna dalekovidnica ostat će kraća za 300 milijuna kuna godišnje.

Vlada je naime na sjednici predložila da se pristojba koju građani plaćaju za taj javni servis smanji sa 1,5 na 1,125 posto prosječne neto plaće zaposlenih u Hrvatskoj prema statističkim podacima za prethodnu godinu.

"Promijenila se javna funkcija javne televizije, ušli smo u proces digitalizacije, promijenjena je organizacija javnih televizija u Europi i traži se funkcionalniji način financiranja javne televizije. U novonastaloj gospodarskoj situaciji, pretplata ne može biti 1,5 posto od prosječne hrvatske plaće, nego 1,125 posto", obrazložio je ministar kulture Božo Biškupić.

Uzbuna na Prisavlju

Direktne posljedice toga bile bi oko tisuću otkaza, gašenje radijskih i televizijskih dopisništava, kao i bitno smanjen i lošiji program Hrvatske radiotelevizije.

Na Prisavlju je stoga nastala prava uzbuna među redovima, a ravnateljstvo smišlja plan kojim bi pokušalo izvršiti pritisak na Vladu da promijeni odluku. A kako doznajemo, prvi korak HRT-ovci će prema Vladi napraviti već u večerašnjem Dnevniku.

HRT je prošlu godinu završio sa 105 milijuna kuna gubitka, a u ovoj godini on bi trebao iznositi oko 50 milijuna kuna. Prihvatili li se Vladin prijedlog, gubici bi skočili na 350 milijuna kuna. Vlada svoje poteze objašnjava teškom ekonomskom situacijom u državi.

Izmijenjeni Zakon o HRT-u, koji je iz Vlade poslan u Sabor, na snagu bi trebao stupiti do kraja godine.

"Vjerujemo da će Vlada preispitati svoju odluku"

Iznenađeni smo odlukom Vlade kojom se RTV pristojba smanjuje za 25%. Njezinim provođenjem, Hrvatskoj radioteleviziji znatno bi se otežalo pa gotovo i onemogućilo ostvarivanje uloge HRT-a kao javnog servisa. Nadamo se da će HRT-a imati priliku Vladu RH upozoriti na sve negativne posljedice koje bi provođenje te odluke moglo imati za HRT, ali i cjelokupan medijski prostor u Hrvatskoj. Vjerujemo da će Vlada preispitati svoju odluku, stoji u priopćenju za medije koje je uputio v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Josip Popovac.

Pročitajte više