Banožić prije dva dana o polovnim francuskim avionima: To su špekulacije

Screenshot: HRT

MINISTAR obrane Mario Banožić prije dva dana gostovao je u emisiji HRT-a A sada vlada, gdje je rekao da su priče o kupnji polovnih francuskih aviona samo špekulacije.

Dva dana kasnije, danas, hrvatska vlada na svojoj 59. sjednici usvojila je Odluku o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona (VBA).

Vlada je proces nabave višenamjenskoga borbenog aviona pokrenula 4. srpnja 2019. Svoje ponude dostavili su Sjedinjene Američke Države (novi F-16 C/D Block 70), Švedska (novi Gripen C/D), Francuska (korišteni Rafale F3-R) i Izrael (korišteni F-16 C/D Block 30). Međuresorno povjerenstvo temeljito je evaluiralo pristigle ponude i jednoglasno usvojilo Studiju izvedivosti za nabavu višenamjenskog borbenog aviona, koju je predalo vladi.

Vlada je ocijenila da je ponuda Francuske najbolja i donijela odluku o nabavi 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale (10 jednosjeda i 2 dvosjeda).

Ovako je govorio Banožić: To je riječ o špekulacijama, sva četiri aviona su dobra, svi su vrhunski

Ovako je Banožić govorio prije dva dana.

Voditeljica je kazala da je nakon sjednice Odbora za obranu Hrvatskoga sabora procurila informacija da se vlada odlučila na kupovinu polovnih francuskih aviona.

"To je riječ o špekulacijama. Riječ je o sva četiri aviona koji su uistinu svi dobri, svi su vrhunski. Imaju svoje komparativne prednosti. Na tim komparativnim prednostima, iz pitanja strateške domene i domene sposobnosti, a naravno i ovoga dijela koji je najviše okupirao prostor hrvatske javnosti, a to je financijska domena.

Tražilo se kroz određene ponderacije što je najbolje za Hrvatsku. Dakle, najprihvatljivije, ali isto tako na što računamo i u budućnosti. Na tim ponderacijama međuresorno povjerenstvo je nastojalo elaborirati odluku.

Ta odluka je - svi su avioni dobri, sve četiri ponude, ali ono što treba biti za Hrvatsku - najprihvatljivije, najbolje, s obzirom na to da imamo i bitne terminske planove po pitanju obuke i pilota, isporuke i infrastrukture.

Nije riječ samo o sposobnosti aviona, nego sve što prati taj cijeli program, total package, pitanje obuke pilota i tehničara, simulatora, paketa naoružanja... Takvim pristupom dobili smo cjelovito rješenje za hrvatsko ratno zrakoplovstvo", rekao je Banožić u emisiji A sada vlada.

 

Pročitajte više