Banožić se susreo s NATO-ovim generalom

Foto: MORH

MINISTAR obrane Mario Banožić razgovarao je sa zapovjednikom NATO Zapovjedništva za združene zračne operacije (CAOCTJ) general-pukovnikom Fernandom de la Cruz Caravacom o trenutnim aktualnim temama, prvenstveno implikacijama rata u Ukrajini, priopćio je MORH.

Sastanku su prisustvovali načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec. General pukovnik Cruz Caravaca, koji se nalazi u dvodnevnom radnom posjetu Zagrebu, predstavio je rad CAOCTJ-a.

Doprinos međunarodnoj sigurnosti

Istaknuo je kako se predano radi na sigurnosti svih zemalja članica NATO-a te kako izazovna sigurnosna situacija u kojoj se Europa nalazi zahtijeva blisku suradnju NATO saveznica.   

Ministar Banožić upoznao je Cruz Caravacu s hrvatskim prioritetima u području obrane u nadolazećem razdoblju, uključujući rad u području modernizacije i opremanja Oružanih snaga RH s naglaskom na opremanje HRZ-a novim borbenim zrakoplovom i nabavu sustava PZO.

Razgovarali su i o hrvatskom doprinosu međunarodnoj sigurnosti kroz sudjelovanje pripadnika Hrvatske vojske u misijama, operacijama i aktivnostima u kojima će u prvoj polovici 2023. sudjelovati više od 500 pripadnika Oružanih snaga RH.

Sjedište u vojnoj bazi kod Madrida

Fernando de la Cruz Caravaca španjolski je general na dužnosti zapovjednika CAOCTJ-a čija je misija i uloga planiranje, usmjeravanje, koordinacija, nadzor, analiziranje i izvješćivanje o operacijama protuzračne obrane u miru, krizi i sukobu, slijedeći direktive zračne komponente NATO-a u području odgovornosti.

NATO Zapovjedništvo za združene zračne operacije sa sjedištem u Torrejonu u Kraljevini Španjolskoj je pod Zapovjedništvom savezničkih zračnih snaga smještenog u Ramsteinu, u Njemačkoj.

U Torrejon de Ardozu se nalazi i Združeno zračno operativno zapovjedništvo južnog krila NATO-a (CAOC). Riječ je o španjolskoj vojnoj bazi 20 kilometara sjeveroistočno od Madrida, a koju NATO koristi za kontroliranje neba svojih južnih članica, uključujući Hrvatsku.

Pročitajte više

 

Pročitajte više