Barokni orkestar Europske unije 29. lipnja u Hrvatskoj

U HRVATSKOJ će 29. lipnja, u Dvorcu Oršić, gostovati Barokni orkestar Europske unije (European Union Baroque Orchestra EUBO), kojim će ravnati svjetski poznati dirigent i stručnjak, britanac Roy Goodman, priopćili su danas organizatori.

Orkestar čine mladi glazbenici iz čak 11 europskih zemalja, a na koncertu u Hrvatskoj izvest će djela Albinonija, J.S. Bacha, Haendela, Telemanna, Zelenke i Rameaua.

Program je duhovito nazvan "Barok od A do Z", navodi se u priopćenju i dodaje da kao službena inicijativa Europske unije, EUBO ispunjava i ulogu ambasadora, simbolizirajući značenje i postojanje europskog ideala: poštovanje individulanih identiteta istovremeno slaveći veću cjelinu.

Od 1985., orkestar prenosi tu poruku u svaki ugao zemaljske kugle - nastupajući u više od 50 zemalja svijeta, na poznatim koncertnim pozornicama, kao što su Amsterdam (Concertgebouw), Opera Comique u Parizu, Alte Oper u Frankfurtu, te Dubrovačke ljetne igre i Aestas Musica u Varaždinu, pa do manje poznatih u BiH, u Sowetu, Caliju, Bogoti, Kini, Ramallahu, pojasu Gaze i diljem Bliskog istoka, do Japana.

EUBO nastupa pod vodstvom nekih od vodećih baroknih specijalista kao što su Roy Goodman, Alfredo Bernardini, Fabio Biondi, Reinhard Goebel, Paul Goodwin, Monica Huggett, Ton Koopman, Andrew Manze, Marc Minkowski i Lars Ulrik Mortensen.

U gotovo svakom vodećem profesionalnom baroknom sastavu na svijetu sada sviraju bivši članovi EUBO-a, primjerice u Amsterdam Baroque Orchestra, Les Musiciens du Louvre, English Concert, Europa Galante, Academy of Ancient Music, Orchestra of the Age of Enlightenment, La Petite Bande, The Kings Consort, Concerto Copenhagen i Les Arts Florissants.

EUBO je već šest uzastopnih godina povezan s Hrvatskom kroz suradnju s Međunarodnom ljetnom školom za baroknu glazbu i ples Aestas Musica London-Varaždin. Hrvatski violinist Bojan Čičić bio je član EUBO-a na turneji 2000./2001.

Koncert 29. lipnja u Dvorcu Oršić, koji će početi u 21 sat, organiziraju Društvo Sveti Juraj iz Gornje Stubice, Društvo za prikupljanje, čuvanje i promicanje hrvatske kajkavske baštine Kajkavijana iz Donje Stubice i muzej Seljačke bune.

(Hina) pp/bma az

Pročitajte više