Bauk za Index: Ne znamo ništa o sukobu u HDZ-u, Milijan Brkić nije javno predstavio svoje razloge

Foto: Hina

ZASTUPNIK SDP-a i bivši ministar Milanovićeve Vlade za Index je prokomentirao situaciju u HDZ-u. Bauk kaže da se, zapravo, o tome ništa ne zna jer su u javnost došle samo informacije o navodnom sukobu Karamarka i Brkića, ali ne i razlozi tog sukoba.

"Nisam uspio shvatiti oko čega se sukobljavaju, oni javno ne iznose svoje stavove pa nije jasno zašto se sukobljavaju. Zašto se zalaže jedan, a zašto drugi, to je dobro pitanje", konstatirao je Bauk.

"Naravno, svugdje postoje različita razmišljanja, u svakoj stranci, a očito i tamo različito gledaju na moguća rješenja,. Ako bude neki javni prijepor gdje će objašnjavati svoja stajališta, onda ćemo moć nešto više reći. Sad možemo samo nagađati", rekao je Bauk.

On kaže da Karamarkova sudbina ovisi o tome što će se događati u narednim tjednima.

"U ovom trenutku Karamarko je predsjednik stranke koja ima najveći broj zastupnika, ali nedovoljno da provede stvari koje misli da treba. Pristao je na ovo što se pokazalo kao neuspješan eksperiment. U HDZ-u su se od početka postavljala pitanja o takvoj kombinaciji, a sad se postavlja pitanje je li im trebao takav aranžman. To je teret za Karamarka", kaže Bauk.

"Ni inicijativa za opoziv mu ne ide u prilog. On je sam dao naznake da računa na novo preslagivanje, a iz HDZ-a se čuje da bi on onda bio premijer, ili izbori. O tim procesima ovisi njegova daljnja politička karijera", kaže.

"Obzirom da će se cijela stvar rasplesti relativno brzo, nema potrebe davati nove prognoze. I ranije se spekuliralo da će glasanje za opoziv proći, tako da ovo posljednjih dana u osnovi nije bitno. Jedino je pitanje kako će se rasplesti politička kriza sa ovim sazivom Sabora", zaključuje Bauk.

Osvrnuo se i na SDP koji s prilične distance gleda na rat u HDZ-u i Vladi.

"SDP ima tu svoju ulogu opozicije koju ispunjava. Temeljem određenih medijskih saznanja o odnosima sa MOL-om i prijateljima pokrenuli smo inicijativu o opozivu, a sad teče zakonski rok da se očituje. Tu je inicijativu podržao Most. Mi cijelo vrijeme upozoravamo da Hrvatska nema vladu, da je ovo neuspio eksperiment, a raste nam i podrška. Što se tiče neke inicijative, treba li snažnije pritisnuti ili ne, to je stvar taktike. Mi zagovaramo da izbori budu što prije, to je najelegantnije rješenje za sve. U kampanji ćemo bit dovoljno glasni, to nam je i zadatak", zaključuje Bauk.
 

Pročitajte više