Bayer otpušta 12 tisuća ljudi nakon kupnje Monsanta

Foto: EPA

NJEMAČKA farmaceutska korporacija Bayer najavila je otkaze za 12 tisuća zaposlenika, poručivši da se radi o korporativnom restrukturiranju nakon preuzimanja američke kemijsko-farmaceutske korporacije Monsanto.

Bayer će do kraja 2021. godine otpustiti oko 10 posto od ukupno 118.200 radnika diljem svijeta, veliki broj od toga i u Njemačkoj. 

Korporacija je navela da se radi o "učinkovitim i strukturalnim mjerama". 

"Ove promjene su nužne kako bi Bayer povećao svoju izvedbu i agilnost. S tim mjerama ciljamo da potpuno ostvarimo svoj potencijal poslovnog rasta. Svjesni smo težine ovih odluka za naše zaposlenike. Kao i prije, poduzet ćemo planirane mjere na pošten i odgovoran način", naveo je Werber Baumann, predsjednik uprave Bayera.

Preklapanje poslova

Podsjetimo, kupnja Monsanta dogovorena je još 2016. godine, no preuzimanje je dovršeno tek polovicom ove. Bayer je kupio Monsanto za 63 milijarde dolara, što je najveća akvizicija te korporacije ikad. 

Najviše ljudi, 5.500 do 6.000, otpustit će se iz administracije, korporativnih funkcija, poslovnih usluga i podružnica. Monsanto je preuzeo veliki dio znanstvenog istraživanja i testiranja pa će tako Bayer otpustiti 4.100 zaposlenika u odjelu istraživanja usjeva. Zbog preklapanja, otpustit će i 1.100 zaposlenika iz odjela zdravlja potrošača, a 900 iz odjela istraživanja i razvoja (R&D).

Odustaju i od više poslova, čak i od Coppertonea

Korporacija je najavila da izlazi iz poslovanja vezanog uz zdravlje životinja te iz poslovanja s brendovima Coppertone (kreme za sunčanje) i Dr. Scholl's (obuća). 

Također, prodaje 60 posto vlasništva u tvrtki Currenta, koja pruža razne usluge za kemijsku industriju. Time si korporacija želi smanjiti troškove i povećati ulaganje u razvoj kompanije.

"Krajem 2022. godine planiramo investirati oko 35 milijardi eura u budućnost naše kompanije, najviše u istraživanje i razvoj", poručio je Baumann.

Zbog izloženosti tužbama protiv Monsanta koje su vezane uz sredstvo protiv korova Roundup, cijena dionica Bayera pala je nakon preuzimanja. 

Žele veću cijenu dionice i veću dobit

U priopćenju Bayer nije spomenuo svoju izloženost tužbama zbog ostavštine Monsanta, već samo optimistične prognoze. 

U priopćenju su navedena očekivanja kako će se vrijednost dionice korporacije iduće godine povisiti za 1 euro, na 6,80 eura. Tijekom 2022. godine, do kad misle otpustiti 10 posto radnika, u korporaciji su izrazili želju - da dionica naraste na 10 eura.

Također, nadaju se da će nakon restrukturiranja, EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) za 2022. godinu - biti 30 posto veća. 

Bayer u 2018. godini cilja na prihode od 39 milijardi eura. Prognoze su povišene za desetak posto u rujnu, tri mjeseca nakon dovršetka preuzimanja Monsanta.

Pročitajte više