DIPLOMATKINJA RASISTICA

BBC o Elizabeti Mađarević: Incident koji je otkrio Index osramotio je Hrvatsku

Foto/Screenshot: Facebook/BBC

O RASISTIČKOM skandalu s hrvatskom diplomatkinjom Elizabetom Mađarević, koja je jučer suspendirana i povučena iz hrvatskog veleposlanstva u Berlinu, danas piše i BBC.

Prvu tajnicu veleposlanstva u Berlinu optužuje se da je reputaciji svoje zemlje naštetila svojim zapaljivim Facebook objavama, popraćenima idiličnim prizorima jadranske obale, piše britanska televizija. 

"Samo bijeli Europljani kao što je bilo prije 30 godina u cijeloj Europi", napisala je Mađarević u spornom statusu, referirajući se na Hrvatsku kao "čistu i autentičnu Europu". 

Mađarević je u međuvremenu izbrisala svoj Facebook profil, piše BBC i ističe da je njene poglede, karakteristične za bjelačke nacionaliste i neonaciste, razotkrio Index.hr. 

BBC se poziva na Index

Mađarević je u početku branila svoje stavove, tvrdeći da ima pravo govoriti kao privatna osoba. "Niti sam dužnosnik, niti političar, već obična osoba koja ima pravo na privatnost, ali imam svoje konzervativne stavove od kojih ne odstupam i koje dijelim slobodno jer živim u slobodnoj zemlji, a koji su zasnovani na činjenicama", napisala je Mađarević prije nekoliko dana, komentirajući "lijepu priču" Indexa o njoj, kako ju je ironično nazvala. 

BBC prenosi i kako je Index otkrio njene ranije Facebook objave na temu "islamizacijske agende" muslimana koji su se doselili u Europu te navodno bezuspješne integracije migranata u Njemačkoj, kao i ispoljavanje homofobnih stavova, primjerice u statusu u kojem je LGBTQ manjinu povezala s pedofilijom.

>> Diplomatkinja rasistica obrisala profil: "Hakirana sam, cilj napada je vlada"

Mađarević se nakon početnog priznanja počela braniti tvrdnjom da joj je Facebook profil hakiran, no ministar vanjskih poslova Rajko Grlić Radman, donedavni hrvatski veleposlanik u Njemačkoj, odbacio je njenu tvrdnju, također prenosi BBC. Osramoćena diplomatkinja sada čeka odluku disciplinskog suda. Grlić Radman je otkrio da je inspekcija Ministarstva vanjskih poslova predložila da joj se izrekne najteža disciplinska mjera, a to je otkaz.

"Kad ste diplomat, morate se tako i ponašati i provoditi državnu politiku. Privatni život je gotov. Ako niste spremni za to, ne možete biti diplomat", rekao je ministar.

BBC piše kako se na skandal osvrnula i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. "Hrvatska dijeli europske vrijednosti", izjavila je predsjednica i dodala kako u diplomatskoj službi nema mjesta za rasizam ni ikakav oblik ksenofobije ili nesnošljivosti. 

Posebno je zanimljivo da je BBC u ovoj vijesti dodao da se hrvatska policija posljednjih mjeseci našla pod optužbama za ilegalan tretman migranata koji prelaze granicu. BBC je prošlog mjeseca, podsjetimo, objavio reportažu o tisućama migranata koji su, kako se navodi u reportaži, ilegalno vraćeni iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, pri čemu neki od njih tvrde da je policija bila nasilna prema njima. 

Pročitajte više