Diplomatkinja rasistica obrisala profil: "Hakirana sam, cilj napada je vlada"

Diplomatkinja rasistica obrisala profil: "Hakirana sam, cilj napada je vlada"
Foto: Facebook

PRVA tajnica u hrvatskom veleposlanstvu u Berlinu Elizabeta Mađarević na Facebooku širi rasističke, ksenofobne i homofobne stavove, o čemu je jučer pisao Index.

>>> Diplomatkinja rasistica hitno pozvana u MVEP: "Ostajem kod svojih stavova"

Začuđena je onim što se prenosi

Mađarević se brani tvrdnjama da joj je profil - hakiran, piše magazin Fenix.

Profil je u međuvremenu obrisan.

"Moj profil je hakiran i začuđena sam onim što se prenosi. Ja u svemu na službenim dužnostima slijedim politiku vlade RH. Nitko me od novinara nije zvao ni pitao za tu izjavu. Na godišnjem sam odmoru izvan Hrvatske i ništa mi drugo osim tužbe protiv onih koji o meni šire neistine ne pada sada na pamet. Karijerni sam diplomat, što znači da služim hrvatskoj vladi i državi u svojem službenom djelovanju", rekla je Mađarević.

Dodala je kako smatra da cilj napada nije ona, nego vlada i novi ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman.

"Ja sam posve obična osoba i profesionalno obavljam svoj posao za svoju državu i vladu", kazala je danas za Fenix Mađarević.

"Čista i autentična Europa"

Podsjetimo, diplomatkinja na svom profilu na Facebooku širi rasističke stavove, piše o ''bijeloj Europi'' i tome kako je samo takva Europa ''čista'', širi antimigrantske teze, napada prava LGBT zajednice itd.

Također, Mađarević je tijekom godina na nekoliko internetskih portala objavila tekstove u kojima napada migrante i izbjeglice predstavljajući ih kao prijetnju kršćanskoj Europi, a nije propustila ni napasti Istanbulsku konvenciju i samog Plenkovića te, još važnije, njemačku kancelarku Angelu Merkel. Njoj je Mađarević u jednom tekstu dijagnosticirala ''nedostatak vlastite kulture'' zbog izjave da islam pripada Njemačkoj.

Mađarević je nedavno objavila fotografije hrvatskog Jadrana i na engleskom jeziku napisala sljedeće: "Čista i autentična Europa. Samo bijeli Europljani kako je bilo prije samo 30 godina u cijeloj Europi. Ovo bi trebala biti dobra reklama za odmor. Netko bi pomislio da to više nije moguće, ali na sreću jest."

Kaže da nije političarka i da ima pravo govoriti što želi

Nakon što je Index objavio screenshotove njezinih rasističkih komentara, ona se oglasila na Facebooku. Kako kaže, "nije političarka pa ima pravo govoriti što želi".

"Na godišnjem odmoru izvan Hrvatske zovu me prijatelji i kažu da sam postala tema dana. Dapače, da je Index objavio 'lijepu' priču o meni na komentar o autentičnoj Europi kojeg sam objavila na svom privatnom profilu nakon posjeta jednoj zemlji na Mediteranu izvan Hrvatske. Niti sam dužnosnik, niti političar, već obična osoba koja ima pravo na privatnost, ali imam svoje konzervativne stavove od kojih ne odstupam i koje dijelim slobodno jer živim u slobodnoj zemlji, a koji su zasnovani na činjenicama", napisala je Mađarević.

"Neprofesionalno je od današnjih novinara na ovakav način uništavati obične ljude. Ili više ne smijemo biti misleća bića i imati slobodu govora? A ako nekome treba objašnjavati kako je Europa demografski izgledala prije koje desetljeće i kroz čitavu povijest, neka samo okrene demografsku statistiku", dodala je.

To je bilo još jučer, dok danas tvrdi da joj je profil hakiran.

MVEP: Hitno je pozvana na razgovor

O svemu se jučer oglasilo i Ministarstvo vanjskih poslova. Odmah su pozvali diplomatkinju na razgovor.

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova oštro se ograđuje od stajališta koje je na društvenim mrežama, kako je danas (16. kolovoza 2019.) izvijestio index.hr, objavila djelatnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Elizabeta Mađarević, od siječnja 2019. godine na diplomatskom mandatu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu.

S obzirom na ozbiljne indicije povrede propisa kojima je uređen rad Službe vanjskih poslova Republike Hrvatske, ali i Zakona o državnim službenicima, djelatnica je odmah pozvana u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, gdje će se, bez odlaganja, utvrditi sve činjenice vezane uz spomenute objave. Nakon utvrđivanja činjenica, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova će poduzeti odgovarajuće mjere propisane Zakonom o vanjskim poslovima i Zakonom o državnim službenicima", stoji u priopćenju MVEP-a. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?