BBC o padu helikoptera: Let na niskim visinama pomaže izbjeći rakete, ali nosi rizike

Foto: Profimedia

BBC je objavio minianalizu jutrošnjeg pada helikoptera u mjestu Brovari nedaleko od Kijeva, u kojem je poginulo najmanje 18 ljudi. U padu je poginuo i ukrajinski ministar unutarnjih poslova. Chris Partridge, analitičar BBC-ja specijaliziran za oružane sustave, piše kako helikopteri tipično lete nisko kako bi izbjegli projektile zemlja-zrak. Kijev, glavni grad Ukrajine, u dometu je ruskih protuzračnih sustava tipa S-400 SAM, koji su smješteni u susjednoj Bjelorusiji.

Radi se o izuzetno učinkovitim sustavima protuzračne obrane koji prisiljavanju zrakoplove, kako helikoptere tako i avione, da lete nisko kako bi izbjegli detekciju radarom. Let na niskim visinama također smanjuje vjerojatnost napada drugim sustavima protuzračne obrane poput raketa navođenih infracrvenim zrakama koje se lansiraju s ramena, ističe Partridge.

No u isto vrijeme let na niskim visinama znatno povećava vjerojatnost kolizije s objektima na zemlji. Takva vrsta letenja je izuzetno stresna za pilote, a naročito u urbanim sredinama u kojima postoji niz visokih struktura poput zgrada ili drveća

Uzrok pada helikoptera u kojem je bio ukrajinski ministar unutarnjih poslova još nije poznat, ali let na niskim visinama definitivno nosi velike rizike, zaključuje se u minianalizi.

Pročitajte više