BBC piše o Pelješkom mostu: Jedan od najvećih trenutaka u hrvatskoj povijesti

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

OTVARANJE Pelješkog mosta bila je jedna od tema o kojoj je pisao poznati BBC. Napisali su da je otvaranje Pelješkog mosta predstavljeno kao jedan od najvećih trenutaka u hrvatskoj povijesti i da se radi o mostu koji povezuje južnu obalu Hrvatske s ostatkom zemlje.

Navode da su Hrvati do sada morali prelaziti BiH kako bi došli do južne obale. Također, u članku su priložili fotografiju mosta s Instagrama vlade.

"Pelješki most dug 2.4 kilometra izgradila je Kina, ali ga je velikim dijelom financirao EU. Slavilo se tijekom cijelog dana. Prije nego je pušten promet na blještavo bijeloj konstrukciji, 250 trkača imalo je priliku prijeći most. Stanovnici su također iskoristili priliku za šetnju početnom dionicom mosta, a mali brodovi s hrvatskim zastavama plovili su ispod šest pilona.

Na otvaranju je puštena videoporuka kineskog premijera Lija Keqianga, a njegov hrvatski kolega Andrej Plenković izjavio je da 'večeras ujedinjuju Hrvatsku' i opisao most kao potrebu, a ne luksuz", piše BBC.

BBC u članku piše da je Nevera prvo vozilo koje će prijeći most.

"Novim mostom se sada svatko može voziti ravno hrvatskom obalom Jadrana"

EU je financirao 85 posto mosta u iznosu od 357 milijuna kuna koristeći kohezijska sredstva, piše BBC. 

"EU je rekao da će to značajno poboljšati svakodnevni život Hrvata. Također, EU je financirao pristupne ceste, tunele i drugu infrastrukturu", piše BBC i objašnjava zašto je Pelješki most od velikog značaja u Hrvatskoj.

"Kada se bivša Jugoslavija raspala i Hrvatska postala neovisna 1991., nove granice značile su da su dva dijela hrvatske obale podijeljena 9 kilometara dugim dijelom bosanske obale poznatije kao Neumski koridor. Pravo Bosne na pristup obali datira iz 1699. kada je Dubrovnik, u današnjoj Hrvatskoj, ustupio Neum tadašnjem Osmanskom Carstvu. 

Kako Bosna nije u EU, a Hrvatska jest, svatko tko je iz Dubrovnika na najjužnijoj jadranskoj obali pokušao otići sjeverno ili prijeći s poluotoka Pelješca na kopno morao je proći dvije granične kontrole. Novim mostom se sada svatko može voziti ravno hrvatskom obalom Jadrana", piše BBC.

"Nije prošlo bez kontroverzi"

BBC piše da je gradonačelnik Neuma Dragan Jurković rekao da će novi most smanjiti promet duž obale tijekom ljetnih mjeseci te da u novom mostu vidi samo dobrobiti. No navode da su neki ugostitelji zabrinuti zbog toga. 

"Turisti, među kojima su mnogi Nijemci, Česi i Poljaci, postali su stalni posjetitelji Neuma, gdje su cijene daleko niže nego u Dubrovniku. Ali to će se sada vjerojatno promijeniti. Pelješki most nije prošao bez kontroverzi. BiH se prva žalila da će most utjecati na njezin pristup moru sve dok Hrvatska nije pristala povećati visinu mosta na 55 metara.

Kineska tvrtka koja je gradila most The China Road and Bridge Corporation (CRBC) ponudila je daleko manje od svojih europskih rivala. To je potaknulo austrijsku kompaniju da podnese žalbu. Kineska državna novinska agencija Xinhua objavila je kako se očekuje da će otvaranje mosta dodatno produbiti međusobno povjerenje i proširiti suradnju između Hrvatske i Pekinga", piše BBC.

Pročitajte više