Bebić prijeti Europi: Odgoda završetka pregovora jača euroskepticizam u Hrvatskoj

PREDSJEDNIK Sabora Luka Bebić je danas u Bruxellesu predsjedniku Europskog parlamenta Jerzyju Buzeku rekao da bi moguća odgoda završetka pregovora još pojačala euroskepticizam u hrvatskoj javnosti.

Kao još jednu prepreku Hrvatskom putu u EU naveo je i moguću osudu generala Gotovine, Čermaka i Markača na zatvorske kazne, jer smatra da bi se to moglo loše odraziti na hrvatski referendum o ulasku u Europsku uniju.

Važna gospodarska suradnja u regiji

"Završetak pregovora s Hrvatskom osnažit će i europsku orijentaciju zemalja jugoistočne Europe i Hrvatska je spremna pomoći tim zemljama na njihovu putu prema EU-u", kazao je danas Bebić u Bruxellesu gdje sudjeluje na zajedničkom parlamentarnom sastanku na temu Zapadnog Balkana.


"Skoro zatvaranje hrvatskih pregovora o punopravnom članstvu u Uniji dodatno će učvrstiti jasnu i nepobitnu europsku orijentaciju zemalja jugoistočne Europe. Model hrvatskog puta, naše pregovaračko iskustvo i jasna europska perspektiva pružaju im veliko ohrabrenje", kazao je Bebić u govoru te istaknuo važnost gospodarske suradnje zemalja regije.

Svim zemljama regije otvorena vrata EU

Jerzy Buzek je, pak, ostavio otvorena vrata svim zemljama Zapadnog Balkana za ulazak u EU. "Potičem Hrvatsku da uloži sve napore u ovoj završnoj fazi kako bi ispunila sva mjerila za zatvaranje pregovora. Europski parlament je spreman brzo djelovati kako bi, nakon što se završe pregovori, dao svoj formalni pristanak za pristupni ugovor", kazao je Buzek nakon razgovora s Bebićem.

Pročitajte više