Bebić: Sanader je moj prijatelj i normalno je da mu pomognem



"IVO SANADER je moj prijatelj. Smatrao sam da je normalno da mu pomognem", izjavio je Luka Bebić novinarima u Saboru, dodavši da ga ne zanima kako će na taj potez gledati njegove stranačke kolege. Podsjećamo, Bebić je bio spreman založiti svoju imovinu kako bi prikupio jamčevinu za Sanadera.

Predsjednik Sabora također tvrdi kako on nikad nije govorio da je Sanader nevin ili kriv. Politika, kaže Bebić, nema nikakve veze s njegovom odlukom.

"Ja jesam predsjednik Sabora, ali imam svoja ustavna prava kao čovjek i građanin. Nitko neće odlučivati tko je moj prijatelj. Prijatelji se ocjenjuju u teškim situacijama, a ne da netko ima sto prijatelja kad je na vlasti, a zapravo nema nijednog", zaključio je Bebić.

Bebićev pokušaj spašavanja Sanadera: "Predsjednik Sabora je gol i pokazuje ružan politički korpus"

"Luka Bebić bio je izrazito loš izbor za predsjednika Hrvatskog sabora i to se sada sasvim razotkrilo. Predsjednik Sabora je gol, ali ne pokazuje lijepi, nego ružan politički korpus, neugodan za građane i sve koji su demokratski orijentirani". Tako je sociolog i izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti Dražen Lalić prokomentirao činjenicu da je prvi čovjek hrvatskog parlamenta ponudio u zalog svoj dom kako bi omogućio da se bivši šef HDZ-a i odbjegli premijer Ivo Sanader, protiv kojeg su dignute dvije optužnice te se vodi više istraga, brani sa slobode.


Dražena Lalića pitali smo može li se to percipirati kao svojevrsni pritisak na pravosuđe.

"Ne mislim da Luka Bebić time radi pritisak na pravosuđe, ali radi na načela i praksu demokracije. U prvom redu Luka Bebić ne razlikuje privatno od javnoga, jer dokle god je on predsjednik Sabora, ne može biti ja. Odnosno dokle god je treći čovjek u ovoj zemlji i prvi čovjek zakonodavne vlasti, on to ne bi smio raditi jer šteti demokraciji u zemlji. Da je Luka Bebić samo privatna osoba, koja se primjerice bavi poduzetništvom, ja bih ga razumio jer stoji uz svoga prijatelja kada mu je najteže", objašnjava Lalić koji smatra i da je davanje potpore Sanaderu na tako jedan drastičan način izrazito štetno po pitanju suzbijanja političke i druge korupcije, ali i za povjerenje građana u sustav.

"Ovo je jedan demonstrativan čin, javno očitovanje na štetu demokracije u Hrvatskoj na koji bi prvo trebao reagirati HDZ. Međutim, to je isto pokazatelj da je HDZ stranka koja je dulje vrijeme određena partikularnim i klanovskim interesima, a ne nastojanjem da se promiče opće dobro", zaključuje Lalić.

Pročitajte više