Beč: 50 godina instituta za Podunavlje i srednju Europu (IDM)

PRIGODNOM svečanošću u Nacionalnoj knjižnici u Beču obilježava se u srijedu 50. godišnjica rada Instituta za Podunavlje i srednju Europu (IDM).

Veleposlanik Gerald Hinteregger predstavio je rad instituta IDM kojim od 1995. predsjeda Erhard Busek. Glavna zadaća IDM-a je promatranje političke scene u državama Podunavlja, posebice srednje i jugoistočne Europe. Institut organizira brojne međunarodne sastanke, konferencije, na kojima se govori o razvitku i o problemima u tim zemljama kako bi se ukazalo na njih i učinkovito ih se rješavalo.

U svečanom govoru u povodu 50. obljetnice IDM austrijska ministrica vanjskih poslova Benita Ferrero-Waldner naglasila je da je Institut napravio mnogo za podunavske zemlje, ali da ima još mnogo toga učiniti glede suradnje u Podunavlju. "U Europi se moraju imati vizije, a posebno to vrijedi za Podunavlje - države srednje i jugoistočne Europe kojima se mora dati europska perspektiva, rekla je Ferrero Waldner.

Zauzela se za daljnje proširenje Europske unije, rekavši "Europska unija se mora ujediniti na cjelokupnom teritoriju kako bi učinkovito suzbijala sve oblike kriminala, a unaprjeđivala političku, gospodarsku i ljudsku suradnju.

U pročitanom pozdravnom slogu austrijskog predsjednika Thomasa Klestila naglašena je važnost IDM-a za podunavske zemlje, naročito u "njegovoj neprocjenjivoj gradnji mostova između Austrije i prijatelja u srednjoj i jugoistočnoj Europi".

Prijepodne je predstavljena i studija "Austrijski doprinos proširenju Europske unije".

(Hina) spđ sb

Pročitajte više