Beč: Počelo zasjedanje Stalnog vijeća OESS-a

U BEČU je u četvrtak ujutro počelo redovito zasjedanje Stalnog vijeća OESS-a koje će, među ostalim, razmatrati i polugodišnje izvješće o Hrvatskoj, što će ga Vijeću podnijeti voditelj misije OESS-a u Republici Hrvatskoj, švedski veleposlanik Peter Semneby.

Na početku stalnog zasjedanja, glavni direktor bečkog sjedišta UN-a i izvršni direktor Ureda UN-a za borbu protiv zlouporabe droga i organiziranog kriminala Antonio Maria Costa govorio je o radu tog ureda.

Posebice se osvrnuvši na probleme proizvodnje i izvoza droge, Costa je upozorio na ulogu Afganistana kao najvećeg proizvođača opijuma na svijetu te na činjenicu da je njegova proizvodnja u stalnom rastu, što je opasnost i za Afganistan i svijet.

Afganistan je i najveći izvoznik opijuma i heroina, koji se izvoze ilegalnim kanalima preko Irana i drugih susjednih država u svijet, rekao je Costa naglasivši da sve etničke skupine u Afganistanu sudjeluju u uzgoju maka i proizvodnji opijuma kao i preradi opijuma u heroin.


Costa je upozorio da je u svezi s tim u porastu i neograničeno širenje HIV-a što, prema njegovim riječima, "dospijeva izvan svake kontrole". Dodao je da se HIV širi velikom brzinom te da su posebno pogođene meditaranske zemlje, zemlje srednje i istočne Europe te Kina, a posebno Rusija i Bjelorusija.

"Mi želimo provesti kampanju u Afganistanu i pronaći partnere za razgovor u i izvan zemlje kako bi se spriječila enormna proizvodnja opijuma u Afganistanu, suzbilo siromaštvo, ali i spriječilo podmićivanje policije i vojske kako bi se smanjila trgovina drogom", rekao je izvršni direktor ureda UN-a za borbu protiv zloupotrebe droge i organiziranog kriminala.

Na zasjedanju Stalnog vijeća OESS-a u Beču sudjeluje i pomoćnik ministar vanjskih poslova za multilateralna pitanja Tomislav Vidošević.

Pročitajte više