Beč: Zajedničkim naporima protiv zlouporabe droge

UČINKOVITIJI međunarodni nadzor nezakonite trgovine drogama može se postići ako se cijelo društvo aktivno uključi u proces borbe protiv zlouporabe droge, poruka je s početka 47. zasjedanja Komisije UN-a za opojne droge (CND) koje je u ponedjeljak počelo u bečkom sjedištu UN-a.

Postoji velika povezanost između svih oblika kriminala, terorizma i zlouporabe droga kao i krijumčarenja vatrenog oružja i korupcije, naglasio je na konfereciji za novinstvo direktor bečkog sjedišta UN-a i izvršni direktor bečkog Ureda UN-a za suzbijanje zlouporabe droga i kriminala (UNODC) Antonio Maria Costa.

On je rekao da se smanjuje konzumiranje kokaina i heroina na tržištima Sjeverne Amerike i zapadne Europe, dok istodobno nastaju nova tržišta u istočnoj Europi, Rusiji, Kini. Isto tako nastaju novi krijumčarski putovi kroz Iran, Rusiju, Balkan i Tursku.

Afganistan i dalje ostaje veliki izazov - najveći je proizvođač opijuma na svijetu, rekao je A.M. Costa i izrazio želju "da se za 10 godina ta proizvodnja zaustavi, što će biti dugi proces jer u Afganistanu treba prvo uspostaviti demokratske procese i vladavinu zakona, a onda će se moći govoriti o nadzoru proizvodnje opijuma".

U sklopu zasjedanja Komisije za opojne droge održavaju se i brojne radionice na temu kontrole sintetičkih droga, borbe protiv zlouporabe amfetamina itd.

Republika Hrvatska je od 1. siječnja 2004. članica Komisije UN-a za opojne droge na mandat od četiri godine. Na ovogodišnjem zasjedanju Hrvatsku zastupa 12-člano izaslanstvo u kojem su predstavnici ministarstva pravosuđa, vanjskih i unutarnjih poslova, gospodarstva, zdravstva, koje vodi predstojnica Vladina Ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Bernardica Juretić.

Pročitajte više