BEECROFT POZDRAVIO SUSRET MESIĆA I MAROVIĆA

Voditelj misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u BiH veleposlanik Robert M. Beecroft pozdravio je u četvrtak u Beču susret hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i predsjednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića i njihove isprike.

"Taj susret doprinosi daljoj pomirbi dviju države. To je poruka i treba biti dobar primjer i za BiH", rekao je na konferenciji za novinare u Beču u Beecroft.

Beecroft je u četvrtak podnio izvješće o BiH na Stalnom vijeću OESS-a u Beču. Govoreći o političkom stanju u BiH, Beecroft je kazao da je u ispunjavanju međunarodnih obveza postignut "tek mali pomak" i da će trebati mnogo vremena da "lokalne vlasti, koje su odgovorne za provedbu obveza i reformi, demokratizaciju društva, medije, edukacije, obranu, zaštitu ljudskih prava prihvate adekvatne i održive promjene".

U BiH ima još mnogo otvorenih rana koje treba zaliječiti, ali i previše 'otpora da bi se prevladala apatija i skepticizam' koji tamo vladaju, dodao je, te naglasio važnost suzbijanja korupcije koja 'djeluje destruktivno'.

U BiH se još mora izgraditi strategija puta prema EU, ocijenio je Beecroft dodajući da se političari u BiH trebaju više zauzeti u izgradnji i ispunjavanju potrebnih uvjeta za ostvarenje tog cilj.

(Hina) spđ nab

Pročitajte više