Belgijski tužitelji istražuju moguću umiješanost Rusije u kampanju za europske izbore

Foto: EPA

Belgijski tužitelji istražuju moguće miješanje Rusije u predstojeće izbore za Europski parlament nakon saznanja koja su primili od obavještajnih službi, rekao je danas premijer Alexander De Croo.

Istražitelji, rekao je De Croo, otkrili su da ruske skupine guraju proruske kandidate kako bi oslabili potporu EU-a Ukrajini u borbi protiv ruske invazije pokrenute prije dvije godine.

"Cilj je da se za Europski parlament izabere što više proruskih kandidata i time osnaži proruska retorika u toj instituciji. Oslabljenja europska potpora Ukrajini služi Rusiji na bojnom polju", rekao je De Croo.

Podrška proruskim kandidatima

Dodao je da je istraga pokrenuta nakon što su češke vlasti otkrile da ruski agenti, aktivni u Bruxellesu, nastoje steći utjecaj i platiti zastupnicima da promiču prorusku agendu.

Iako je umiješanost Rusije u europske izbore uočena u Belgiji, Croo napominje da isplate gotovine nisu tako realizirane.

Zapad optužuje Rusiju da pokušava okrenuti javno mnijenje tijekom izbornih kampanja, no Rusija to odlučno opovrgava.

Uoči europskih izbora u lipnju, stranke koje kritiziraju potporu EU-a Ukrajini uključuju francusko Nacionalno okupljanje, austrijsku Slobodarsku stranku i njemački AfD za koje se prognozira da će dobiti više glasova nego na izborima prije pet godina.

De Croo je rekao da je zatražio hitan sastanak Agencije EU-a za suradnju u pravosuđu (Eurojust). Također smatra da bi slučaj trebao kazneno goniti Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF).

Pročitajte više