Belgijska vlada planira financirati obnovu dvaju objekata u Vukovaru

Vlada Kraljevine Belgije financirat će sa 650.000 eura obnovu dvaju objekata u Vukovaru, najavio je tijekom večerašnjeg posjeta Vukovaru glavni tajnik belgijskog Ministarstva vanjskih poslova Jan Gralus.

Nakon sastanka s vukovarsko-srijemskim županom Nikolom Šaferom, kojemu su nazočni bili gradonačelnik Vukovara Vladimir Štengl te saborski zastupnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Vojislav Stanimirović, glavni tajnik belgijskog Ministarstva vanjskih poslova u razgovoru s novinarima podsjetio je kako su se u sastavu mirovnih snaga UN-a u Podunavlju nalazile i belgijske postrojbe.

"Nismo htjeli dopustiti da naša suradnja i potpora ovoj regiji prestanu s odlaskom naših postrojba", ocijenio je Jan Gralus najavivši da će se sutra u Zagrebu sastati s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom, a jedna od glavnih tema razgovora bit će, kako je rekao, hrvatska aplikacija za pristup EU.

"Belgija pruža potporu Hrvatskoj u pristupu EU-u i želi pomoći Hrvatskoj u uspostavljanju svih odnosa sa članicama EU-a", poručio je glavni tajnik belgijskog Ministarstva vanjskih poslova Jan Gralus.

U pratnji vukovarsko-srijemskog župana Nikole Šafera Gralus je zatim krenuo u obilazak palače Jyrkovsky u Vukovaru, luke Vukovar i željezničkog mosta Erdut - Bogojevo između Hrvatske i Vojvodine.

Po riječima župana Šafera, upravo između ta tri objekta izabrat će se dva čiju će obnovu sa 650.000 eura financirati Kraljevina Belgija.

Vukovarsko-srijemska županija pritom je najviše zainteresirana za obnovu palače Jyrkovsky, za potrebe smještaja dislociranih studija osječkog Sveučilišta u Vukovaru.

Za obnovu te palače potrebno je osigurati oko dva milijuna eura, rekao je Šafer.

Obnova željezničkog mosta Erdut - Bogojevo, kojim bi se željeznicom ponovno povezali Vinkovci i Subotica, stoji milijun eura, a jedna dizaliza u luci Vukovar između 400 i 500 tisuća eura, rekao je Šafer podsjetivši kako je Kraljevina Belgija do sada u nekoliko obnoviteljskih projekata u Vukovaru uložila između 10 i 15 milijuna kuna.

(Hina) xždra ydd

Pročitajte više