Belgijski suvlasnik NLB-a ne želi se miješati u spor oko štediša

ČLAN uprave belgijske financijske grupacije KBC koja je lani kupila trećinu dionica Nove Ljubljanske banke (NLB) izjavio je u razgovoru za ljubljansko "Delo" od petka da se kao manjinski vlasnici ne namjeravaju upletati u "spor slovenske i hrvatske vlade" oko stare štednje hrvatskih štediša unatoč tome što je KBCu zbog tog pitanja ograničen pristup na hrvatsko financijsko tržište.

"To je pitanje (stara devizna štednja) problem s kojim mi nemamo ništa. To se dogodilo prije deset godina u banci koja više ne postoji. NLB je pravno gledano sasvim druga ustanova, a mi smo njeni dioničari postali tek lani. Ne želimo biti (posrednik) između slovenske i hrvatske vlade u pitanju u kojemu mi nismo stranka i gdje ne možemo dati nikakvo stručno mišljenje", rekao je u razgovoru za "Delo" član uprave KBC-a i član nadzornog odbora NLB-a Herman Agneesens.

Na pitanje što misli o nedavnom prijedlogu vodstva NLB-a da se za pokrivanje potraživanja hrvatskih štediša izdaju državne obveznice, Agneesens je dodao kako ne želi izricati nikakvo mišljenje o bilo kojemu prijedlogu ili rješenju.

"To je stvar u koju nismo upleteni niti želimo biti", dodao je.

Agneesen je rekao da vjeruje u potencijal NLB-a u nastupu na tržištima bivše Jugoslavije, te dodao da je guvernera Hrvatske središnje banke pismeno obavijestio kako zbog problema stare štednje KBC neće više nastojati osigurati svoju prisutnost u Hrvatskoj nakon neuspjeha pri kupnji Splitske banke, Riječke banke i Kvarner banke.

Pročitajte više