Beljak: Ja sam sitni prekršajac, a HDZ je banda. Jandroković: Kud vi o lopovluku...

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SABORSKA oporba prozvala je HDZ da pod kontrolu želi staviti Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, pita zašto se smjenjuje sadašnja predsjednica tog tijela Nataša Novaković, a iz HDZ-a to odbacuju i uzvraćaju oporbi da se i na običnoj temi nabacuje blatom.

Grmoja: Koji je problem s Novaković?

U javnosti se već spominje kandidatkinja vladajuće većine za predsjednicu. Što je problem s Novaković koja je korektno radila posao, pitao je Nikola Grmoja (Most) u raspravi o završnoj listi kandidata za izbor predsjednice i četiri člana Povjerenstva.

I Davor Bernardić (Socijaldemokrati) pitao je Nadu Murganić (HDZ), predsjednicu saborskog Odbora za izbor, koji provodi postupak izbora Povjerenstva, hoće li Novaković biti smijenjena. Koga ste na klubu HDZ-a dogovorili, pitao je zastupnik, tvrdeći da je Novaković pošteno i pravedno radila svoj posao.

"Ne razumijete da je ovo ponovni izbor, a ne smjena", odgovorila mu je Murganić poručivši mu da se nema potrebu izjašnjavati o bilo kojem kandidatu, da će svoj stav, kao i svi ostali zastupnici, reći na isti način - tajnim glasanjem o sastavu Povjerenstva.

Bernardić: HDZ želi staviti Povjerenstvo pod svoju kontrolu

Bernardić je prozvao HDZ da Povjerenstvo želi staviti pod svoju kontrolu. Dobro mišljenje o dijelu kandidata za Povjerenstvo nema nekadašnja predsjednica tog tijela Dalija Orešković (Centar). Dio kandidata na saslušanju je priznao da nije pročitao zakon, a trebali bi kontrolirati najviše državne dužnosnike, kazala je. Iz većine se pak pitaju kako ona uopće ima hrabrosti govoriti o ovoj temi.

"Vi ste Povjerenstvo iskoristili za svoj politički probitak, smijenili ste tadašnjeg potpredsjednika vlade, a sud je rekao da ste bili u krivu", kazao joj je Hrvoje Zekanović.

I Josip Borić (HDZ) kaže da su na temi Povjerenstva najglasniji oni koji su bacili najveću ljagu na to tijelo, posebice Orešković. Političkim angažmanom i korištenjem predmeta u kojima je donosila odluke za svoj politički rad, pokazala je da ne drži do takvog tijela, rekao je Borić.

Beljak ušao u raspravu s Murganić i Jandrokovićem

HSS-ov Krešo Beljak prozvao je pak Murganić da sudjeluje u farsi. "Glumite nekakvu demokratsku, široku, neovisnu priču, a u principu sami birate ljude koji će kontrolirati vas, odnosno vašu stranku i kriminal iz nje", rekao je kolegici i dodao kako bi, da ima imalo srama, odbila u tome sudjelovati.

 

Murganić mu je uzvratila da ju je izvrijeđao, i da je glumac on, a da je ona samo govorila o postupku izbora Povjerenstva kako je to propisao zakon. "Vi ste mene uvrijedili, reći mi da sam glumac je uvreda, nisam glumac, ja sam sitni prekršajac, a vi ste kriminalna banda", izjavio je Beljak i dobio opomenu od predsjednika sabora Gordana Jandrokovića.

"Kud baš vi o lopovluku govorite, priznajete da ste sitni kriminalac, ako imate o sebi takvo mišljenje, to vam ne daje pravo da druge vrijeđate", rekao mu je Jandroković. "Rekao sam da sam sitni prekršajac, a vi ste pravomoćno osuđena kriminalna družina, priznajte i vi, budite kršćanin, pa priznajte, pa će vam se pola oprostiti", kazao je Beljak.

"Preiskusni smo za ovakve kakvi ste vi, to što agresivno namećete određene teze, pa mislite da ćemo ih prihvatiti, ne bumo", uzvratio mu je Jandroković.

Evo tko su kandidatkinje za šeficu Povjerenstva

Predsjednica Odbora Murganić opisala je koji su koraci prethodili završnoj listi s imenima četiriju kandidatkinja za predsjednicu i 11 kandidata za članove Povjerenstva. Postupak je počeo unatrag šest mjeseci, bio je temeljit i transparentan, rekla je Murganić, navevši da je na javni poziv pristiglo 15 prijava, da dvoje kandidata nije ispunjavalo zakonske uvjete, a jedna je kandidatkinja odustala.

Za mjesto predsjednice Povjerenstva kandidatkinje su Novaković, članica povjerenstva Aleksandra Jozić Ileković te Nike Nodilo Lakoš i Ines Pavlačić. Jozić Ileković, Pavlačić i Nodilo Lakoš kandidatkinje su i za članice Povjerenstva. Uz njih to su i Tatjana Gojak, Željko Humek, Dražen Jović, Igor Lukač, Nikša Marušić, Ana Poljak, Tomislav Šunjić i Doris Ušalj. Neslužbeno, izgledna kandidatkinja za predsjednicu je Jozić Ileković.

Pročitajte više

 

Pročitajte više