Ben Ali dobio još 15 godina zatvora zbog namjere da prodaje marihuanu

NA JOŠ jednom suđenju u odsustvu bivšem predsjedniku Ben Aliju, tuniski sud ga je proglasio krivim zbog ilegalnog posjedovanja droge i oružja te ga osudio na 15 godina zatvora.

Prošlog mjeseca, Ben Ali i njegova supruga su u odsustvu osuđeni na 35 godina zatvora zbog pronevjere i zloporabe državnih sredstava, a moraju i platiti globu od 66 milijuna dolara. Podsjetimo, Ben Ali je napustio zemlju nakon građanskog ustanka u siječnju, a azil je pronašao u Saudijskoj Arabiji. Ta zemlja ga i dalje ne želi izručiti unatoč pritisku tuniskih vlasti.

Na jučerašnjem suđenju, Ben Alijev odvjetnik Hosni Beji je optužnicu za drogu i oružje nazvao "iracionalnom", a Ben Ali ju je iz inozemstva okarakterizirao kao "parodiju pravde". Beji kaže kako ima listu svjedoka koji mogu potvrditi da Ben Ali nikad nije imao drogu. "Kako uopće mogu pomisliti da je jedan moćni predsjednik kod sebe mogao imati dva kilograma marihuane osrednje kvalitete, i k tome još i namjeru da je prodaje", kazao je za AFP.

Beji je također kazao kako su većina komada oružja zapravo darovi stranih državnika. Čitavo suđenje trajalo je jedan dan, a Ben Alija se još istražuje zbog sumnje u ubojstvo i zloupotrebu moći.

Pročitajte više