Grbin o Pernarovom svjedočenju: To nije čovjek, to je monstrum

Foto: HINA/Edvard Šušak

POTAKNUTE slučajem hrvatskih posvojitelja u Zambiji, a uoči sutrašnje rasprave o dopunama Zakona o međunarodnom privatnom pravu, zastupnice Možemo poručile su da te dopune ne donose dovoljnu razinu zaštite za posvojitelje i djecu te traže aktivno uključivanje države u procese posvojenja. Ivana Kekin mišljenja je da dopune Zakona o međunarodnom privatnom pravu neće zaštititi buduće posvojitelje, kao ni najbolji interes djece.

"Ono što je dobro je da sada sud od nadležnog ministarstva mora tražiti podatak o upisu u hrvatski Registar posvojitelja, što je sigurno u najboljem interesu djeteta i to pozdravljamo, kao i obavezu vođenja evidencije posvajanja nadležnog ministarstva", kazala je.

"No, nažalost, kod ključnog problema, kada dođe do provjere legalnosti dokumenata, taj prijedlog ne donosi značajnije iskorake, nego predviđa ono što već predviđeno u Zakonu o legalizaciji isprava u međunarodnom prometu", dodala je.

"To nije čovjek, to je monstrum"

Benčić je komentirala i svjedočenje Ivana Pernara protiv hrvatskih posvojitelja na sudu u Zambiji rekavši da "u hrvatskom jeziku ne postoji riječ za to". Nismo imali prilike susretati se s takvim namjernim, ciljanim zlom, istaknula je.

Peđa Grbin (SDP) kazao je novinarima da bi ga vjerojatno morali cenzurirati kada bi izgovorio što misli o tome, naglasivši da je "to nije čovjek, to je monstrum". Marija Selak Raspudić (Most) smatra da Pernar to radi isključivo zbog vlastite samopromocije.

Pročitajte više