Benčić za Index: Može se formirati vlada koja bi skinula HDZ. Ovako bi to izgledalo

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Liderica Možemo Sandra Benčić za Index je komentirala novu političku situaciju koja je nastala nakon izbora. I HDZ i dosadašnja opozicija imaju šansu formirati novu vladu i sve će, kako sad stvari stoje, biti vrlo napeto. 

Zanimalo nas je jesu li u stranci Možemo počeli razgovore o formiranju nove vlade.

"Nismo započeli još nikakve službene razgovore, ali naravno da se gledaju različite kombinacije. Mi smo jasno rekli što vidimo kao izlaz iz ove pat-pozicije u kojoj se još uvijek može složiti vlada koja bi skinula HDZ. No po nama to treba biti vlada u kojoj ne bi bila desnica i formirala bi se tako da složimo većinu onih koji žele rušenje HDZ-a i zaklinjali su se da neće s HDZ-om. Ni mi ne bismo bili u toj vladi, nego bismo je podržali u saboru", rekla je za Index Benčić. 

"Ovo bi bilo najbolje rješenje za sve nas, ako su svi iskreni"

Pojasnila je kako bi tako stvorena saborska većina podržala SDP i partnere kao manjinsku vladu. 

"Naravno, dogovorili bismo se što takva vlada treba napraviti, koji su ciljevi, i mislimo da je to još uvijek moguće, ali pod uvjetom da se svi drže riječi i da mogu zatomiti potrebu da budu u vladi. To bi osiguralo da nemamo ideološki miš-maš u vladi koja bi onda bila nefunkcionalna i na neki bi način bila izdaja birača. Bila bi to najbolja solucija za sve nas, ako su svi iskreni", govori Benčić. 

Lidericu Možemo pitali smo ima li kakvu informaciju je li, primjerice, Most spreman na tako nešto. 

"Nemam i neću ja razgovarati s njima, mislim da je to do stranke koja je dobila najveći broj mandata. Nadam se da svi uviđaju da je apsolutni prioritet skinuti HDZ, građani su ipak većinski glasali za promjene. Moguće je sastaviti većinu i pozivam ih da to napravimo jer je prvi cilj riješiti koruptivnu hobotnicu. Dvije trećine ljudi su za to dale svoj glas i sve su se te političke opcije klele da to žele. Ja sam rekla, na muci se poznaju junaci, pa da vidimo", kaže Benčić za Index. 

O poruci Milanovića

Milanović se popodne prvi put od izbora oglasio porukom da je Ustav jasan i da vladu formira onaj tko dokaže da ima podršku 76 zastupnika. Poručio je i kako su razgovori u tijeku. Benčić kaže kako je to jednostavno činjenica. 

"Poruka Zorana Milanovića je zapravo dosta tehnička i štura pa se nema što puno komentirati. Treba vidjeti kako će se stranke pozicionirati, nema ništa osim onoga što je neupitna istina i činjenica. Vladu ne formira relativni pobjednik, nego onaj tko skupi 76 potpisa. Relativni pobjednik je tu irelevantan. Pitanje je što će odlučiti stranke iz dosadašnje opozicije i hoće li ići pogaziti ono što su govorile. Uostalom, i Plenković je govorio da neće s DP-om", kaže Benčić. 

Komentirala i Plenkovićevu izjavu. "To su potpune bedastoće. Kad bi te opcije išle s HDZ-om, one više ne bi postojale"

A kako komentira današnju izjavu Plenkovića? Šef HDZ-a je, podsjetimo, iz Bruxellesa, gdje je danas, pokušao zavesti nove potencijalne partnere za sastavljanje vlade tako što je govorio da "nije 'bu' ići s HDZ-om", da ne zna čega se boje i čega se srame i da ih nitko neće prestati voljeti jer su otišli s HDZ-om. 

"Naravno da hoće (smijeh). Kao i obično, to su gluposti i potpune bedastoće providne. Kada bi te opcije otišle s HDZ-om, one više ne bi postojale. To dokazuju i sve prethodne manje političke stranke koje su na taj način išle prevariti birače. To bi stvarno bilo dno dna. Naravno da on vrbuje, to mi je jasno, ali ja se stvarno nadam da ni jedna od tih opcija neće pristati na to. Birači su smatrali da biraju one koji će skinuti HDZ, a ne ga ostavljati na vlasti. To bi bila prevara", rekla je. 

Kako će ovi rezultati Možemo utjecati na iduće lokalne izbore 

Benčić smo upitali i kao će rezultat Možemo na ovim izborima utjecati na iduće lokalne izbore. 

"Lokalni izbori su uvijek sasvim nešto drugo. Mi smo jako sretni što imamo jaku podršku u zagrebačkim dijelovima I., VI. i II. izborne jedinice. To pokazuje ono što smo znali - da imamo jaku podršku u Zagrebu, ali i ne samo u Zagrebu", kaže Benčić. 

Je li rezultat Tomaševića u VI. izbornoj jedinici ispod njihovih očekivanja?

"Ma gledajte, to je potpuno druga izborna jedinica gdje je Zagreb samo jedan dio. S obzirom na tu činjenicu, to je jako dobar rezultat, a moramo reći i da je Tomislav dobio puno preferencijalnih glasova i u drugim dijelovima VI. izborne jedinice, na primjer u Samoboru. To nam je sve pokazatelj da smo jaki, a u Zagrebu je rezultat super. U Zagrebu smo jako zadovoljni i kako su rasli i postoci i mandati", kaže Benčić. 

"Rezultat bi bio bolji da smo SDP i mi išli zajedno"

Slaže se da bi rezultat SDP-ove koalicije i njene stranke bio bolji da su išli na izbore u točkastoj koaliciji, kako je Možemo predlagao.

"Zato smo to i ponudili, mi smo napravili ankete koje su pokazale da bismo dobili neke mandate koji su rubni. Mi da smo imali dogovor, rezultat bi u mandatima bio bolji, i u ukupnosti. SDP je okupio ovu svoju koaliciju, nisu bili pretjerano zainteresirani, to je sve legitimno, ali da, rezultati bi bili bolji. Jako smo dobro procijenili koje su to izborne jedince u kojima bismo zajedno postigli bolji rezultat. 

Na kraju, zanimalo nas je bi li za Možemo takva koalicija ponovno došla u obzir ako se vlada ne bi mogla sastaviti i ako bi se išlo na ponovljene izbore. 

"Čujte, to je sasvim novi auzmeš. Okolnosti ponovljenih su zaista specifične, nismo razgovarali još o tome jer nije to tako vjerojatno. Ali ako se dogodi, naravno da ćemo razgovarati o tome u stranci i donijeti odluku", rekla je u razgovoru za Index Sandra Benčić.

Pročitajte više