Gradonačelnik Beograda: Trebamo obilježiti grob četničkog vođe, to je dug precima

Screenshot: YouTube

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da je vrijeme da se pronađe i obilježi grob četničkog vođe iz Drugog svjetskog rata Draže Mihailovića.

Šapić je proslavljeni bivši vaterpolist koji se po završetku sportske karijere uključio u politiku. Član je Vučićevog SNS-a.

"Još 2004. godine je donijet zakon o izjednačavanju Ravnogorskog, s Narodnooslobodilačkim pokretom. Od tada je prošlo 19 godina. Vrijeme je da se konačno otkrije i obilježi mjesto gdje počiva general Dragoljub Draža Mihailović. To je dug našim precima, a obaveza budućim generacijama“, napisao je Šapić.

Jučer je povodom 77. godišnjice od ubojstva Mihailovića u Bogorodičinoj crkvi Ružici na Kalemegdanu održana misa zadušnica koju je organizirao Pokret obnove kraljevine Srbije i njegov predsjednik i unuk četničkog vođe Vojislav Mihailović, piše N1 Beograd.

Jugoslavija ga osudila na smrt, Srbija rehabilitirala

Dragoljub Draža Mihailović bio je srpski rojalist koji je u travnju 1941. organizirao četničku vojnu formaciju koja je većinu rata surađivala s fašistima.

Zbog kolaboracije s fašistima, Mihailović je nakon Drugog svjetskog rata uhićen te proglašen krivim za veleizdaju i ratne zločine, zbog čega ga je Jugoslavija osudila na smrt streljanjem. Ubijen je u Beogradu u srpnju 1946. godine, a ni danas nije poznato gdje je pokopan.

Tijekom rata, njegovi četnici vršili su monstruozne zločine nad Hrvatima, muslimanima i partizanima.

Njegov grob je ostao tajna kako simpatizeri ovog zločinca ne bi od njega napravili mjesto štovanja. Godine 2015. je presudom Višeg suda u Beogradu službeno rehabilitiran.

Pročitajte više