Beogradski student pušten iz zatvora

BEOGRADSKI student Stevan Vranešević poslijepodne je pušten iz Okružnog zatvora u Remetincu u kojem je odslužio desetodnevnu kaznu zbog fotografiranja sa slikom četničkog vojvode Draže Mihailovića na središnjem zagrebačkom trgu.

Po izlasku iz zatvora, beogradskog studenta arhitekture oko 18 sati preuzeli su policajci zaduženi za emigrante i granice koji su u policijskim prostorijama protiv njega proveli upravni postupak radi otkaza boravka u Republici Hrvatskoj.

Postupkom provedenim u zgradi policije u Petrinjskoj ulici, beogradskom studentu je otkazan boravak u Hrvatskoj koju mora napustiti u razumnom roku, a u putnu ispravu mu je upisana zabrana ulaska u Hrvatsku u idućih 180 dana, rekla je Hini glasnogovornica zagrebačke policije Gordana Vulama.

Vranešević je policijsku zgradu napustio s predstavnicima veleposlanstva Republike Srbije i Crne Gore u Hrvatskoj, a novinarima nije dao izjavu.

Policija Vraneševića neće pratiti do granice jer to nije predviđeno propisima kada je riječ o prekršiteljima.

Vranešević je uz još dvije studentice uhićen 20. studenoga nakon što su se sa slikom četničkog vojvode Draže Mihailovića fotografirali ispred spomenika bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

Zbog remećenja javnoga reda i mira, naročito drskog ponašanja i vrijeđanja moralnih osjećaja građana on je prvo kažnjen s 15 dana zatvora, ali mu je Visoki prekršajni sud kaznu smanjio za pet dana.

Studentica Mirjana Đergović izdržala je petodnevnu kaznu i u srijedu je puštena iz zatvora, dok protiv treće studentice postupak nije bio ni pokrenut jer nije dokazano da je sudjelovala u prekršaju.

(Hina) xmvr yln

Pročitajte više