Berlin: Fischer i Gul o ulasku Turske u EU

TURSKA se mora pripremiti na dugotrajne pregovore glede mogućeg ulaska u Europsku uniju, izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer nakon susreta s turskim ministrom vanjskih poslova Abdulahom Gulom u ponedjeljak poslijepodne u Berlinu.

Tijekom pregovora je najvažnije da Turska i dalje ustraje na provođenju reformi, izjavio je Fischer i dodao da će Njemačka učiniti "sve što je u njezinoj moći" kako bi Europsko vijeće u prosincu donijelo odluku o početku pregovora s Turskom o punopravnom članstvu.

Gul je svom domaćinu obećao da će Turska i za vrijeme pregovora ustrajati na daljnjoj modernizaciji i demokratizaciji zemlje. On je potpuno siguran da će na kraju procesa Turska postati punopravni član EU-a ali je istodobno zatražio "pošten i nediskriminirajući" odnos prema svojoj zemlji. Kontroverzne diskusije o mogućem članstvu Turske u Europskoj uniji su potpuno normalne ali će na kraju ovog puta Europa imati bitno drukčiju sliku o Turskoj nego što je ima danas, zaključio je Gul.

Dvojica ministara vanjskih poslova su odbila komentirati navode njemačkih medija o skorašnjoj mogućoj prodaji 350 njemačkih tenkova Leopard II Turskoj što je unutar vladajuće socijaldemokratsko - zelene koalicije donedavno bilo sporno. Zeleni su se protivili prodaji oružja zbog turske politike prema kurdskoj manjini ali su nakon preporuke Europske komisije o početku pregovora o punopravnom članstvu Turske promijenili stav.

Turski ministar vanjskih poslova boravi u dvodnevnom posjetu Njemačkoj tijekom kojeg su predviđeni razgovori i s predsjednicom oporbene Kršćansko demokratske unije (CDU) Angelom Merkel čija stranka se oštro protivi punopravnom članstvu Turske u EU-u.

(Hina)xnkre ybs

Pročitajte više