BERLIN: PREDLAŽE SE DOLAZAK 25 000 STRANIH RADNIKA

Stručno nadstranačko povjerenstvo njemačke vlade za pitanja useljevanja i integracije stranaca predložilo je dolazak 25 000 kvalificiranih radnika iz inozemstva kako bi se pokrio manjak na njemačkom tržištu rada.

To se posebice odnosi na stručnjake s područja zdravstva, prije svega liječnike, ljekarnike i fizioterapeute, te strojarstva, bankarstva i osiguranja.

U ovim granama gospodarstva trenutačno vlada nedostatak kvalificiranog osoblja, naglasila je u utorak predsjednica povjerenstva demokršćanska političarka Ruta Suessmuth predstavljajući godišnje izvješće o radu povjerenstva.

Uvoz radne snage iz zemalja koje ne pripadaju Europskoj uniji bit će moguć od početka sljedeće godine kad stupi na snagu novi useljenički zakon.

Suessmuth je kao najvažniju zadaću njemačkog društva glede problematike stranaca navela pojačanu i ubrzanu integracije stranaca koji već žive u Njemačkoj.

Stupanjem na snagu useljeničkog zakona, za strance primjerice počinju intenzivni tečajevi njemačkog jezika a onima koji se ne odazovu na poziv za tečaj prijeti uskraćivanje socijalnih povlastica a u krajnjem slučaju i boravišne dozvole.

Njemački ministar unutarnjih poslova Otto Schily iz Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) najavio je da će, uzimajući u obzir i 4,5 milijuna nezaposlenih u Njemačkoj, podrobno razmotriti prijedloge o uvozu radne snage. On je najavio "intenzivne konzultacije" s ministrom gospodarstva i rada Wolfgangom Clementom (SPD).

Stručno povjerenstvo za pitanje useljevanja i integracije je na inicijativu Otta Schilyja osnovano u svibnju prošle godine a glavna mu je zadaća određivanje kvota stranaca koji bi se mogli useliti u Njemačku.

(Hina)xnkre ybs

Pročitajte više