Berlin za tješnju suradnju s Turskom, EU za nastavak reformi

NJEMAČKI ministar unutarnjih poslova Otto Schily pozvao je u petak EU da tješnje surađuje s Turskom, nakon atentata koji su izvedeni u četvrtak na britansko veleposlanstvo i banku u Istanbulu s posljednjim podacima o 27 poginulih i 400 ranjenih osoba.

"Odgovor na ono što se dogodilo u Istanbulu je da moramo tješnje surađivati s Turskom", rekao je Schily.

"Turska je vlastitom voljom pokrenula proces demokratizacije i može zbog toga imati ulogu mosta između zapadnog i muslimanskog svijeta i modela za druge zemlje Bliskog istoka", nadovezao se na njega glasnogovornik njemačke vlade Thomas Steg. Dodao je, međutim, kako nema razloga za promjenu kalendara za moguće pristupanje Turske u Uniju, koji je odlučen na summitu EU-a u Kopenhagenu krajem 2002. godine. "

Teroristi su namjerno ciljali Tursku kao laičku zemlju", ocijenio je Schily, zatraživši da EU povede pošten dijalog s Turskom. Prema njemu, "sada je potrebno ozbiljno pregovarati o perspektivi ulaska Turske, koliko god to dugo bude trajalo".

Europski povjerenik za proširenje Guenter Verheugen je u petak u Stockholmu ocijenio da su atentati izvedeni u Istanbulu približili Tursku EU-u, odbacivši, međutim, ideju o ranijem pokretanju pregovora s tom zemljom oko ulaska u Uniju.

"Užasni napadi koji su izvedeni u zemlji kandidatu i protiv zemlje članice ne smiju utjecati na viziju koju Europa ima o Turskoj", upozorio je Verheugen.

"Jedan od ciljeva počinitelja atentata je vjerojatno osujećivanje procesa modernizacije, liberalizacije i demokratizacije Turske", dodao je i pozvao Tursku da nastav provedbu započetih reformi, uz obećanje da će za to imati potporu Unije.

(Hina) bis vk

Pročitajte više