BERLUSCONI: DOGOVOR O USTAVU MOGUĆ, NE I NUŽAN

Talijanski premijer Silvio Berlusconi rekao je u nedjelju da postoje 50postotni izgledi za postizanje dogovora o europskom ustavu do kraja mjeseca, ali i da se "ništa dramatično" ne bi dogodilo kada bi se rad na ustavu nastavio pod irskim predsjedavanjem EUom iduće godine. L

"Izgledi su 50:50, iako oni koji vode pregovore imaju dužnost biti optimistični", rekao je Berlusconi novinarima u Tunisu gdje se održava summit europskih i sjevernoafričkih država.

Berlusconi je ipak dodao da se "ništa dramatično ne bi dogodilo kada pregovori ne bi bili zaključeni" tijekom talijanskog predsjedavanja.

Rotirajuće predsjedništvo EU u prvoj polovici iduće godine preuzima Irska.

Talijanski premijer ocijenio je da bi bilo dobro kada bi se na summitu EU u Bruxellesu idućega tjedna postigao dogovor, ali i naglasio da je ipak "važnije stvoriti Europu koja bi doista mogla funkcionirati".

Francuski predsjednik Jacques Chirac poručio je također da europski ustav neće podržati pod svaku cijenu.

"Za Francusku, kao i za mnoge njezine partnere, dogovor ne mora biti postignut pod svaku cijenu", rekla je njegova glasnogovornica Catherine Colonna.

Finski premijer Matti Vanhanen odbacio je pak britanski prijedlog da se rješavanje pitanja broja glasova odgodi do 2009. godine i naglasio da bi dogovor trebao biti postignut ovoga mjeseca.

"2009. imat ćemo još više članica i postizanje dogovora tada neće biti nimalo lakše", rekao je Vanhanen za Der Spiegel.

"Zato moramo odlučiti sada ili nećemo uspjeti", naglasio je.

Finski premijer kazao je ipak da je skeptičan da će dogovor biti postignut. "Postoje određeni izgledi, no vrlo sam skeptičan", rekao je.

Pročitajte više