Berlusconi ne mora više na sud

Službeni list Italije objavio je danas zakon o uvođenju imuniteta za nositelje pet najviših državnih dužnosti, što znači da je zamrznut sudski proces protiv premijera Silvija Berlusconija sve bude premijer.

Dan nakon objave u Službenom listu, dakle od nedjelje, stupa na snagu imunitet za pet najviših državnih dužnosti, za predsjednika republike, predsjednike Senata i Zastupničkog doma, predsjednika Ustavnog suda i predsjednika Vlade. Berlusconi se 25. lipnja ponovno trebao pojaviti pred sudom u Milanu gdje je optužen za korupciju rimskih sudaca u slučaju SME, bivše državne agroindustrijske kompanije čiju je privatizaciju spriječio. Pošto je šef države Carlo Azeglio Ciampi u petak potpisao zakon o imunitetu, koji je dva dana ranije bio usvojen u Parlamentu, te u subotu objavljen u Službenom listu, proces protiv Berlusconija ostaje zamrznut.

Preces se nastavlja za ostale optuženike, među kojima je i Berlusconijev prijatelj i bivši ministar obrane Cesare Previti, dok će premijer do daljnjega biti miran. Tvrtka SME je polovicom osamdesetih trebala biti prodana poduzetniku Carlu De Benedettiju, ali je Berlusconi protuponudom sve zaustavio. Na koncu ni Berlusconi nije kupio tvrtku, jer, kako je i sada na sudu kazao, nije bio zainteresiran, već je samo htio zaustaviti prodaju tvrtke De Benedettiju. Kasnije, devedesetih godina, tvrtka je podjeljena u više manjih i prodana.

Ciampi je mogao odugovlačiti s potpisom pod zakon, što mu dio oporbenog lijevog centra i zamjera da nije učinio, ali se stavljanjem pod imunitet Berlusconija i Italiju, vjerojatno, stavlja u politički mirniji položaj u semestru predsjedanja Europskom unijom.

(Hina) st sb

Pročitajte više