Berlusconi njemačkog zastupnika usporedio sa zapovjednikom nacističkog logora

TALIJANSKI premijer Silvio Berlusconi izazvao je u srijedu bijes u Europskom parlamentu kada je jednog njemačkog zastupnika usporedio sa zapovjednikom nacističkog logora.

Incident je potpuno zasjenio Berlusconijevo predstavljanje prioriteta za predstojeće šestomjesečno predsjedanje Europskom unijom.

Berlusconi je izgubio živce odgovarajući na kritike socijalističkog zastupnika iz Njemačke Matina Shulza o navodnom sukobu interesa između njega kao političara i vlasnika brojnih medija.

"Gospodine Shulz, znam da se u Italiji snima film o nacističkim koncentaracijskog logorima. Htio bih vas predložiti za ulogu zapovjednika. Bili biste savršeni", uzvratio je Berlusconi.

Talijanski premijer je odbio povući svoje riječi nakon što je to od njega zatražio predsjednik Europskog parlamenta Pat Cox.

Berlusconi je kasnije izjavio da je to bila ironična šala kao reakcija na teške optužbe njega i njegove zemlje.

Odgovarajući na Berlusconijev napad Shulz je rekao: "Gospodin Berlusconi, ako sam ga dobro razumio, pozvao me je da se pojavim kao zapovjednik koncentracijskog logora. Moje poštovanje prema žrtvama fašizma ne dopušta mi da se bavim takvim tvrdnjama. Ali teško mi je prihvatiti da će političar obavljati dužnost predsjedavajućeg Europskog vijeća ako daje takve izjave kada se suoči i s najmanjim protivljenjem".

Shulz je dobio pljesak zastupnika ljevice, dok su konzervativci ostali šutjeti.

Pročitajte više