Berlusconi traži privremeno zatvaranje svjetskih burzi

TALIJANSKI premijer Silvio Berlusconi je danas predložio da se privremeno zatvore vodeće svjetske burze kako bi se omogućilo stvaranje novih "globalnih financijskih pravila".

Berlusconi je danas nakon sastanka svog kabineta u Napulju izjavio da se o "toj ideji razmišlja", te je obrazložio tvrdnjom da rješenje za galopirajući ekonomsku krizu "ne može biti samo za jednu zemlju ili Europu, nego za cijeli svijet".

Prema zamisli talijanskog premijera, pauza u poslovanju vodećih svjetskih burzi bi trajala sve dok najvažnije svjetske vlade i financijski stručnjaci ne uspiju stvoriti "novi Bretton Woods", odnosno sustav međunarodnih financijskih odnosa kao što su to učinile savezničke države na konferenciji u istoimenom američkom mjestu 1944. godine kako bi se pripremile za financijsku obnovu svijeta nakon drugog svjetskog rata. Sustav Bretton Woodsa, temeljen na tada donesenim sporazumima, stvorio je institucije poput Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, ali i uspostavio čvrste okvire za monetarnu i financijsku politiku vodećih industrijskih država.

Berlusconijeva najava dolazi dan prije nego što će se američki predsjednik George W. Bush sastati s ministrima financija država-članica grupe G7.Tijekom vikenda će se također održati sastanci vodstva Svjetske banke i MMF-a, a 12. listopada i vodstva Europske Unije. Berlusconi je također najavio mogućnost samita skupine G8 posvećenog globalnoj financijskoj krizi.

Bijela kuća tvrdi da se ne razgovara o planu

Administracija američkog predsjednika Busha je, po svemu sudeći, zatečena s idejom jednog od svojih tradicionalnih saveznika. Tony Fratto, glasnogovornik Bijele kuće, izjavio je kako "ne postoje planovi i diskusije" o "uplitanju u funkcioniranje financijskih tržišta u SAD".

D.A.

Pročitajte više