Bernardić: Ne bude li dogovora oko istražnog povjerenstva, nema ni glasanja o ustavnim sucima

Foto: Hina

PREDSJEDNIK SDP-a Davor Bernardić kazao je u Saboru kako zastupnici njegove stranke traže formiranje istražnog povjerenstva da bi se "iza kulisa" moglo doznati kako je Agrokor zapao u probleme, istaknuvši kako u njegovoj stranci dogovorom u sabornici oko istražnog povjerenstva uvjetuju glasovanje o ustavnim sucima.

Leš Agrokora

"Želimo znati što se zbiva iza kulisa koje sada drže ministar Zdravko Marić, ministrica Martina Dalić i izvanredni povjerenik Ante Ramljak u Agrokoru. Što se skriva iza kulisa iza kojih će se raspetljati nešto na jesen i pogoditi sve građane Hrvatske, ne Todorića, ne menadžere u Agrokoru, ne agencije, ne savjetnike koji su se uspješno prikopčali na leš Agrokora, nego će pogoditi sve hrvatske građane", rekao je Bernardić.

Osnivanje istražnog povjerenstva predložilo je 18 zastupnika SDP-a, s ciljem utvrđivanja činjenica vezanih uz nastanak poslovnog koncerna Agrokor, njegove današnje pozicije na tržištu, nastanka njegovih poslovnih problema, a posebno dugovanja prema dobavljačima te ostalim vjerovnicima. SDP traži i utvrđivanje uloge četiri regulatora na tržištima vezano za poslovne aktivnosti Agrokora, te okolnosti koje su dovele do aktivnosti Vlade prema Agrokoru, odnosno prijedloga mogućih rješenja za situaciju u kojoj se Agrokor našao.

Nedodirljivi Todorić

Bernardić je za donedavnog čelnika Agrokora Ivicu Todorića rekao kako je dugo bio nedodirljiv i uživao povlašten status na svim razinama, te rastao zahvaljujući potpori HDZ i Franje Tuđmana te tijekom drugih vlada, pri čemu institucije koje su trebale kontrolirati rast koncerna nisu reagirale.

"Umreženost Todorića i vlasti je rasla i rasla, ušao je u HNB, u agencije, vlade i medijske kuće, a sada se sve to nastoji pomesti pod tepih", dodao je Bernardić i istaknuo važnost osnivanja istražnog povjerenstva kako se to ne bi ponovilo te kako bi se pred povjerenstvo doveli ne samo Todorić, već i svi oni koju su mu pomagali "rasti i zataškavati tragove". "Nemojmo stvarati nedodirljive kompanije, nedodirljive tajkune i vezati politiku i biznis na način da stradaju nevini, radnici, poljoprivreda, mali dobavljači...", poručio je Bernardić.

Niz replika


Prozvao je premijera Andreja Plenkovića da ili ne zna i ne vidi što se događa u Agrokoru, ili nešto skriva, "a svima je jasno da zna i vidi".

Njegovo izlaganje izazvalo je niz replika iz zastupničkih klupa. "Istražno povjerenstvo sastavljeno od koga, od čega, za što? Govorimo o Agrokoru, a ne govorimo o drugima, agrokorčićima i tedeschićima i drugima. Tko će tu koga istraživati?", zapitao se HDZ-ov zastupnik Stevo Culej.

Mostov Miro Bulj ocijenio je kako je Agrokor monopolom ciljano uništavao hrvatsko gospodarstvo, za što odgovornima smatra sve vlade, od početka stvaranja Agrokora do trenutka kad je taj koncern kupio Mercator.

Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) ustvrdio je da su svi sve znali oko Agrokora, dok je Orsat Miljenić (SDP) kao razlog osnivanja istražnog povjerenstva naveo odgovor na pitanje zašto nitko nije zaštitio državu za kredit koji je Agrokor dobio od HBOR-a, već strane banke.

Rasprava se nastavlja po klubovima zastupnika.

Pročitajte više