Bernardić odgovorio na optužbe da je svojom izjavom ponizio žene

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

PREDSJEDNIK SDP-a Davor Bernardić odgovorio je na optužbe da je izjavom u intervjuu koji je jutros objavljen ponizio žene. 

Za ponižavanje žena u SDP-u, ali i svih drugih žena, optužila ga je Sandra Benčić iz Platforme Možemo!

>> SDP nema izborne koordinatore žene, pogledajte Bernardićevo objašnjenje

>> Benčić: Bernardić je svojom izjavom ponizio sve žene u SDP-u, ali i sve ostale

Bernardićev odgovor prenosimo u cijelosti.

Bernardić: Neki pokušavaju meni i SDP-u imputirati diskriminaciju prema ženama

"Svjedoci smo kako ovih dana neki pokušavaju meni i SDP-u imputirati diskriminaciju prema ženama. Vidim da neki pokušavaju i danas moje izjave pogrešno interpretirati. Možda je moja izjava bila nespretna, no to ne znači da nisam svjestan doprinosa koji žene daju u SDP-u, u kampanji i koliko odgovorno i vrijedno rade na terenu.

Predlaganjem i uvođenjem zip sustava želio sam pokazati da taj rad vrednujem i poštujem. I to ću opet pokazati prilikom slaganja lista za predstojeće izbore. Nikoga ne diskriminiram, a ponajmanje žene. Jer žene će i dalje imati moju apsolutnu podršku kao i do sada. Veći broj žena u politici za mene znače bolju, odgovorniju i pošteniju politiku, a to znači i bolju Hrvatsku.

Svjesni smo toga da je danas premali broj žena u politici, Saboru i na pozicijama u stranci. Između ostalog, zato sam i predložio da se zip model stavi u Statut stranke. Slijedit ću ga, kao što sam ga slijedio i kod sastavljanja listi za EU parlament.

Ponosan sam i sretan što smo taj model ugradili u temelje naše stranke i što će sve SDP-ove liste za Sabor biti zastupljene i reprezentirane s 50% žena i 50% muškaraca naizmjenično. To će omogućiti da konačno u hrvatskoj politici imamo jednak broj žena i muškaraca. A ostale stranke pozivam da slijede naš put, to ne košta ništa novca, košta puno truda i nešto povrijeđenih muških ega.

Onima koji me napadaju poručujem da ću ići i korak dalje u širenju prava žena u stranci tako da se paritet uvede u izbore za tijela stranke. Naš zadatak je da rodnu ravnopravnost ugradimo u temelje našeg društva.

Danas vam još želim čestitati naš socijaldemokratski praznik: Sretan vam 8. mart, Dan žena!" poručio je Bernardić. 

Pročitajte više