Što su to Linić i Šegon radili u stranačkim prostorijama SDP-a na Iblerovom trgu?

Foto: FaH, HINA, Patrik Macek/PIXSELL

"O ČEMU se razgovaralo sa Slavkom Linićem i Brankom Šegonom i je li moguć njihov povratak u stranačku politiku?" na ovo, službeno upućeno pitanje, predsjednik SDP-a Davor Bernardić izbjegava odgovor.

"S obzirom na činjenicu da je SDP demokratska stranka, vrata stranke su širom otvorena, te su dobro došli i bivši članovi i oni novi koji su prepoznali dobar smjer i naše napore u želji da izgradimo bolje i pravednije društvo za sve njene građane", stoji u odgovoru SDP-a kojeg smo na kraju ipak dobili. 

Ni potvrde ni demantija sastanka

Naime, prema informacijama Indexa, a koje smo dobili iz dvaju neovisnih izvora iz SDP-a, Linić i Šegon bili su u prostorijama SDP-a na zagrebačkom Iblerovom trgu. Navodno se prošlog tjedna pregovaralo o povratku ovog dvojca u okrilje SDP-a. Već dva dana pokušavamo doći i do Linića kako bi nam dao neke informacije, no i on je nedostupan za bilo kakav komentar o povratku u SDP.

Podsjetimo, Slavko Linić izbačen je iz SDP-a u lipnju 2014. godine. Za izbacivanje Linića bilo je tada 50 članova Glavnog odbora, dok je 47 njih glasalo protiv. Zanimljivo je kako je Bernardić tada bio protiv izbacivanja Linića iz te stranke.

Bernardić je bio protiv Linićevog isključenja iz stranke

"Apsolutno sam protiv izbacivanja Slavka Linića. Očekivao sam da to pitanje neće ni doći na glavnu sjednicu Glavnog odbora. Protiv osvete se može boriti praštanjem", rekao je Bernardić nakon što je Linić izbačen iz stranke. Protiv Linićeva izbacivanja bio je tada i Zlatko Komadina, ali i Rajko Ostojić, dvojac koji trenutno u stranci predstavlja čvrst oslonac za Bernardića. Komadina je čak najavljivao da bi, u slučaju da on postane čelnik SDP-a, odmah vratio Linića u stranku.

No sada, nakon upita Indexa o sastancima s Linićem, tajac. Stranka ovog vikenda ima radni sastanak u Ogulinu, odnosno sastanak proširenog Predsjedništva SDP-a i Kluba zastupnika SDP-a, a navodno bi trebalo biti govora i o povratku bivših članova stranke.

S Linićem misle vratiti Rijeku SDP-u?

Podsjetimo kako se SDP trenutno nalazi u krizi. Posljednja anketa u 2017. godini donijela je i svojevrsnu senzaciju jer je Crobarometrovo istraživanje pokazalo da SDP više nije neprikosnoven ni u Rijeci gdje ih je za jedan postotni bod preskočio Živi zid. Dio članova vjeruje kako bi se povratkom Linića taj omjer ponovno vratio u korist SDP-a.

Za dio SDP-ovaca ovakav potez Bernardića nije iznenađenje. Podsjećaju nas tako kako je i pravomoćno osuđeni Željko Sabo vraćen u službenu politiku SDP-a izborom za novog predsjednika vukovarskog SDP-a. Ako je već prošao Sabo, zašto ne bi i Linić?


Što se samog Linića tiče, on je za Bernardića prošle godine pokazivao velike simpatije.

Linić se godinama nudi kao savjetnik Davora Bernardića

"Treba poduprijeti njegovu politiku, kao i da svi u stranci trebaju raditi, i stari i novi", rekao je svojedobno Linić koji je govorio i kako bi mogao biti savjetnik predsjednika SDP-a, ali kao nestranačka osoba.
 
"Bernardić promovira ideju okupljanja, kakva je postojala i u Račanovo vrijeme, i to meni jest prihvatljivo", rekao  je Linić u prosincu 2016. godine. U svibnju prošle godine Linić je rekao kako je spreman pomoći SDP-u, no da se za sada nije spreman vratiti u stranačku politiku.

Index razotkrio najveću korupcijsku aferu SDP-a

Podsjetimo, prije točno četiri godine otkrili smo SDP-ovu najveću korupcijsku aferu koja je nakon ignoriranja premijera i vrha vladajuće stranke dovela do smjene i izbacivanja iz stranke ministra financija Slavka Linića, smjene njegova pomoćnika Branka Šegona te odlaska Tihomira Kralja iz Porezne uprave.

Količina objavljenih članaka i dokaza bila je dovoljna da se smjeni ova hobotnica, no to još uvijek nije bilo dovoljno da priča dobije konačni epilog kod policije, DORH-a i pravosuđa.


 



  

Pročitajte više