Bernardić: U procesu nabave spremnika za otpad došlo do ozbiljnog kaznenog djela

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Predsjednik zagrebačkih Socijaldemokrata Davor Bernardić ustvrdio je da je u procesu nabave spremnika za otpad u Zagrebu došlo do pogodovanja i ozbiljnog kaznenog djela.

"Riječ je o natječaju koji se opet namjestio za točno tvrtku Komop i spremnike tipa Sotkon koji su u sklopu pilot projekta koji je trajao samo tjedan dana Gradu darovali spremnike u Masarykovoj.

Natječaj je prvo raspisan prošlo ljeto, ali poništen jer ta tvrtka nije imala certifikate neovisnih tijela", rekao je Bernardić na konferenciji za novinare na Jarunu.

"Direktno pogodovanje i ozbiljno kazneno djelo"

"Ove godine su te certifikate maknuli iz natječaja, a posao je opet dobila ta tvrtka, što je, naravno, sumnjivo. Ali ovaj put otišli su korak dalje i cijeli posao ugradnje spremnika, mada je to predmet nabave, prebacili na Grad Zagreb, na Čistoću i Zagrebačke ceste, što je direktno pogodovanje i ozbiljno kazneno djelo", ustvrdio je predsjednik zagrebačkih Socijaldemokrata.

Niti u jednom dokumentu iz nabave nema, dodaje, niti jedne riječi da će Čistoća, Grad ili bilo tko drugi izvesti bilo koji dio radova ugradnje ili dovođenja prostora u stanje da se spremnici mogu koristiti, odnosno dovesti u funkcionalno stanje, već je to obveza ponuditelja ili konkretno društva Komop koji je dao ponudu uz takve uvjete.

"Dokaz zlouporabe položaja i ovlasti prilikom pripreme i provedbe natječaja"

"Ako isti nije uračunao te troškove znajući da će ih netko drugi izvesti i podmiriti, to je dokaz zlouporabe položaja i ovlasti prilikom pripreme i provedbe natječaja", kazao je Bernardić.

Drugo, istovjetno kazneno djelo na štetu zagrebačkog proračuna se, dodao je, sastoji u cijenama po kojima bi te radove trebale izvesti Zagrebačke ceste, a koje su višestruko veće od istovjetnih tržišnih.

Planira se Zagrebačkim cestama taj beton platiti otprilike 500 posto više od njegove stvarne vrijednosti, tvrdi Bernardić.

"Zašto Gradska plinara nije raskinula ugovor s PPD-om ako je to tražio sam PPD?"

Podsjetio je i na aferu plin te upitao zašto je Gradska plinara kupovala plin po 2.5 puta većoj cijeni nego HE, po cijeni od 106 eur/MWh, u vrijeme dok je plin bio jedan cent.

"Zašto nije raskinula ugovor s PPD-om ako je to tražio sam PPD? Ako kažu da su morali plaćati penale, neka objave sve papire", rekao je Bernardić.

Referirajući se na snažno nevrijeme s velikim posljedicama, ustvrdio je kako Zagreb nije spreman za izvanredne situacije i ne funkcionira jer uklanjanje stabala ide sporo, a s druge strane oko 800 terenskih radnika dobilo je otkaz u Holdingu.

"Pod hitno resurse usmjeriti u uklanjanje ambrozije"

S obzirom na nadolazeću sezonu ambrozije, Bernardić je apelirao na Grad i Zrinjevac da resurse usmjere u uklanjanje ambrozije. "Budući da robotske kosilice mijenjaju 4-5 ljudi, predlažem da se pod hitno svi ostali resursi usmjere u uklanjanje ambrozije. Krajnje je vrijeme za to, Zagrepčani će imati velike simptome zbog nečinjenja", zaključio je Bernardić.

Naveo je da 150.000 Zagrepčana muče alergije, a da se u kolovozu i rujnu taj broj penje na 250.000.

Pročitajte više