Bernardica rekla pa porekla: Ipak ništa od 1.000 eura za novorođenčad

Foto: FAH, 123rf

PREMDA je to bilo jedno do predizbornih obećanja, a ministrica Juretić je javnost sve do danas uvjeravala kako će mjera biti donesena, bonus od 1.000 eura po novorođenčetu na kraju je ispao s dnevnog reda sjednice vlade.

"Mjera je zamišljena kao pomoć i motivacija, ali Zakon nije doživio svjetlo dana. Htjeli smo donijeti zakonsku uredbu, no ona bi trajala samo mjesec dana pa je odlučeno da će se pričekati kraj izbora", opravdava se ministrica.

Iako je vlada za tu namjenu osigurala sredstva u iznosu od 100 milijuna kuna, ostali ministri su već ranije izrazili sumnju da će mjera biti provedena. Danas su definitivno odustajanje obrazlagali željom da se demografski problemi Hrvatske rješavaju sustavnim, a ne populističkim mjerama.  

Sustavne, a ne populističke mjere

Tehnički ministar financija Zdravko Marić smatra da izglasavanje takve mjere nema smisla jer bez sabora može trajati svega 30 dana.  

"Izbori su 11. rujna i nije dobro uredbama uređivati nešto što će vrijediti mjesec dana", složio se tehnički ministar prometa Davor Butković.

"Ja sam za sustavne, a ne populističke mjere", izjavila je Dubravka Jurlina Alibegović, tehnička ministrica uprave.

Bernardica Juretić se nije složila s tim da se radi o populističkoj mjeri, i kaže kako je željela  da odredba bude donesena barem na mjesec dana, ali vlada je od tog plana odustala kada se pokazalo da se ona može primjenjivati retroaktivno.     

Pročitajte više