Beroš ili tajno povjerenstvo Jutarnjem i Večernjem daju nepotpune nalaze o Matijaniću

Foto: FaH, Index

DANAS su Jutarnji i Večernji list objavili nepotpune nalaze stručnog povjerenstva koje je osnovano za provjeru svih činjenica vezanih za smrt našeg novinara Vladimira Matijanića. Medijima je dostavljen samo onaj dio informacija koji sugerira da u slučaju smrti Vladimira Matijanića nije bilo većih propusta u KBC-u Split ni Hitnoj pomoći.

Jutarnji list se poziva na "izvore uključene u slučaj", dok Večernji piše da su im "dostavljeni faksimili nekih od dokumenata koje je inspekcija prikupila".

Postavlja se pitanje tko je medijima dostavio nepotpune rezultate inspekcije u koje bi uvid trebali imati samo Ministarstvo zdravstva, kojem je na čelu Vili Beroš, ili članovi njegovog tajnog povjerenstva koji su i proveli analizu.

Beroš skriva tko su članovi povjerenstva

Podsjetimo, Ministarstvo zdravstva ne želi otkriti tko su članovi povjerenstva koji rade stručne analize. Ministarstvo je najprije odbilo odgovoriti na novinarske upite, a nakon toga je odbilo i zahtjev Hrvatskog novinarskog društva. Na dopis predsjednika HND-a Hrvoja Zovka, koji je upućen ministru Viliju Berošu, iz Ministarstva zdravstva je stigao odgovor bez ijednog traženog podatka.

Sve što se do sada zna o članovima povjerenstva je da su stručnjaci iz različitih grana medicine.

"Zdravstvenu inspekciju provode, u skladu s odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, zdravstveni inspektori i viši zdravstveni inspektori te za potrebe obavljanja pojedinih stručnih radnji, zaključkom inspektora, imenuju se pojedini stručnjaci. Za potrebe konkretnog slučaja, imenovani su specijalist hitne medicine i specijalist infektologije, a za donošenje stručnog mišljenja bit će imenovani i specijalist obiteljske medicine, specijalist imunologije te specijalist patologije", piše u ranije objavljenom priopćenju Ministarstva.

Pitali smo Ministarstvo tko je poslao nalaze, nisu odgovorili

Index je Ministarstvu danas poslao upit u kojem smo pitali kako je moguće da su Večernji i Jutarnji dobili nepotpune nalaze i jesu li poslani iz Ministarstva. Pitali smo ih i tko su članovi povjerenstva te kako je moguće da je u javnost pušten samo onaj dio informacija koji sugerira da u slučaju smrti Vladimira Matijanića nije bilo većih propusta.

Iz Ministarstva su odgovorili da "zdravstvena inspekcija djeluje u sklopu Samostalnog sektora za zdravstvenu inspekciju te neovisno od Ministarstva zdravstva provodi inspekcijske izvide pa tako i u slučaju pokojnog Vladimira Matijanića".

"Zdravstveno - inspekcijski nadzor obavljen je u KBC-u Split, Županijskom zavodu za hitnu medicinu i u ambulanti liječnice obiteljske medicine pokojnog pacijenta Matijanića. Prikupljeni materijali predmet su sada stručne analize liječnika specijalista za pojedina područja relevantnih za navedeni slučaj: specijalist obiteljske medicine, specijalist hitne medicine, specijalist infektologije, specijalist imunologije, specijalist kardiologije, specijalist sudske medicine i specijalist patologije", pišu iz Ministarstva.

Ponovno nisu naveli imena članova povjerenstva, a nisu odgovorili ni jesu li nalazi procurili iz Ministarstva.

Obitelj još nije dobila nalaze

Ministarstvo u odgovoru Indexu tvrdi i da će "navedeni stručnjaci utemeljiti donošenje zaključka inspekcije te će se po donošenju istoga izvijestiti obitelj pokojnog Matijanića, nadležna stručna i državna tijela te hrvatska javnost". 

Matijanićeva obitelj još uvijek nije dobila rezultate inspekcijskog nazora, čak ni one koji su dostavljeni Jutarnjem i Večernjem listu.

 

Pročitajte više