KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Beroš nakon proglašenja mobilizacije zdravstvenog sustava: Mislio sam slikovito

Foto: N1

MINISTAR zdravstva obratio se javnosti nakon što je danas objavio da proglašava potpunu mobilizaciju zdravstvenog sustava.

"Aktualno stanje s koronavirusom tjera nas sve u zdravstvenom sustavu na izvanredni angažman, od liječnika primarne zdravstvene zaštite, hitne pomoći, zavoda za javno zdravstvo do svih bolnica koje skrbe za sve oboljele.

>> Beroš na Fejsu: Naredio sam potpunu mobilizaciju zdravstva

Naredio sam kao ministar zdravstva potpunu mobilizaciju cijelog javnozdravstvenog sustava u Hrvatskoj. Upravo je ovo vrijeme da pokažemo istinsku predanost našem pozivu", poručio je danas Vili Beroš putem svog Facebook profila.

Nakon dramatične objave ministar se obatio javnosti kako bi pojasnio na što je točno mislio.

"Mislim da je vrijeme za slikovitu mobilizaciju. Govorim o potrebi da svi funkcioniraju kako bi maksimalno odgovorili na ovu ugrozu", rekao je Beroš na presici.

"Očigledno sam postigao ono što sam želio, potaknuti razmišljanje o trenutku u kojem se nalazimo. Mislim da je vrijeme za solidarnost", rekao je Beroš naglasivši da govori slikovito o tome kako bi svaki pojedinac dao svoj maksimum. 

"To je naša obaveza i to je smisao ovoga što sam objavio", kaže Beroš.

Mobilizacija nije formalna objava, nego apel

Govorio je o popunjenim kapacitetima u bolnicama:

"Brojevi su veliki, moramo znati da se bolnički sustav postepeno puni."

"Apeliram na sve da se pridruže velikom timu zdravstvenih radnika koji se bore za zdravlje nacije", rekao je Beroš.

"Oni na koje se odnosi moja objava će se prepoznati", rekao je ministar.

"Potrebno je da se homogeniziramo", dodao je.

Na pitanje o povlačenju liječnika iz mirovine, rekao je:

"Željeli smo postići mobilizaciju cjelokupnog korpusa. Liječnike iz mirovine nismo mislili staviti na liječenje covid-bolesnika."

Ponovio je kako je njegova današnja objava na Facebooku bila slikovita.

"To nije neka formalna objava jer ona već vrijedi od 14. ožujka. To je bio više kao apel", rekao je Beroš.

Umirovljeni liječnici

Nije odgovorio koliko se liječnika odazvalo pozivu da se aktiviraju iz mirovine.

"Imamo 73.000 zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika. Preraspodjelom ćemo nastojati čim duže zadovoljiti potrebe", rekao je. Dodao je i da je prije dva dana naložio HZJZ-u da napravi registar zdravstvenih djelatnika koji su preboljeli koronavirus.  

Dubrava se neće zatvoriti za ostale pacijente

Rekao je da od proljetos postoji plan za KB Dubrava i kako po etapama provesti mobilizaciju i raspodjelu respiratora i lijekova.

Dodao je da će danas u KB Dubrava biti upućeno 10 respiratora i pet intenzivista.

"Tako će biti i sljedećih dana. Svim ustanovama stojimo na raspolaganju, kako kadrovskog tako i materijalnog pitanja", kaže Beroš.

Ministar je kazao kako se bolnica u Dubravi zasad još neće zatvoriti za sve ostale pacijente koji nisu pozitivni na koronu. Kaže kako će pratiti situaciju te da će ako bude trebalo zatvoriti.

"Dok još možemo čuvati C objekt u Dubravi koji je za druge bolesnike, čuvat ćemo ga, ali ako dođe do toga, i C objekt će biti za covid-bolesnike. Ako dođe do toga, sve bolnice će biti covid-bolnice, ali napravit ćemo sve da do toga ne dođe", dodao je.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više