KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Beroš: Nije izvjesno da je osoba u Istri umrla od koronavirusa

Foto: Davor Višnjić/Pixsell

MINISTAR Vili Beroš odgovorio je na pitanje o preminuloj osobi u Istri i je li ta osoba umrla od koronavirusa.

"Osoba koja je bila u samoizolaciji nije imala simptome i temperaturu i nije izvjesno da je umro od koronavirusa", rekao je Beroš.

Ministar je danas u saboru predočio sve mjere vezane uz borbu protiv koronavirusa u Hrvatskom saboru te se potom kratko obratio na konferenciji za medije.

"Objasnili smo elemente koji su nas natjerali na promjenu naše inicijalne strategije. Moram reći da rezultati pokazuju da su mjere bile dobre i da su polučile određene rezultate. Nastojimo cijeli sustav prilagoditi ovoj ugrozi", rekao je.

Rekao je da se planira stopirati SMS naručivanje za preglede. 

"Epidemiološka situacija je i dalje pod nadzorom. Nije jednostavno napraviti karantene. Naš cilj je prolongirati ovaj početni stadij epidemije jer ga zaustaviti ne možemo. Napravit ćemo sve da se zdravstveni sustav ne preoptereti."

Na pitanje zašto je model rastezanja suastava bolji od karantene, Beroš je rekao:

"Sve odluke temeljene su na zaključcima struke. Naša struka smatra da je ovo optimalan model. Kad usporedimo brojeve oboljelih sa susjednim zemljama, možemo biti zadovoljni, epidemiološka situacija je pod nadzorom. Da je tako jednostavno napraviti karantene i to posve učinkovite, odmah bismo to napravili, ali to nije tako jednostavno. Zato je cilj prolongirati početni val naglog nastanka infekcije, time ćemo zdravstvenom sektoru pružiti mogućnost da pruži adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Konačni efekt infekcije nećemo uspjeti nikakvim mjerama zaustaviti, možemo samo raditi na njegovom prolongiranju."

Komentirao je i stanje u kojem se nalazi KB Dubrava.

"U toj bolnici liječili su se najteži bolesnici koji će trebati respiratore i ventilatore. Nigdje drugdje nemamo toliki broj priključaka za respiratore."

Upitan o kritikama upućenim od strane zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je jutros poručio Stožeru da prestane slati preporuke i počne donositi odluke i mjere, rekao je:

"Sve što netko predloži je u najboljoj namjeri. Potrebno je sagledati da je to specifična ugroza. To je virus. Struka mora imati glavnu riječ i Stožer sluša struku."

Što se tiče uvođenja novih mjera, rekli su da nije došlo do pogoršanja epidemiološke situacije.

"One krajnje restriktivne mjere neće rezultirati bitnim rezultatima. Usporit će se širenje infekcije, ali najviše možemo napraviti sami. Higijena je od osnovne važnosti, ako kao pojedinci to napravimo, napravit ćemo puno više od bilo koje restriktivne mjere. Virus se prenosi aerosolom, zračnim putom, ali najviše dodirom. Zato treba voditi računa o higijeni ruku i ne dodirivati usta, nos ili oči", naglasio je Beroš.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više